Τουλάχιστον 108 μετανάστες (21 παιδιά, 24 γυναίκες και 63 άνδρες) που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος νοτιοδυτικά της Δήλου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεσώθησαν τα μεσάνυχτα μετά από ευρεία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων, φέρονται να αγνοούνται ακόμα οκτώ άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στη συνέχεια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος ότι στο ιστιοφόρο σημειωνόταν εισροή υδάτων, αποφασίστηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για τη μεταφορά των μεταναστών με επιβατικές λάντζες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τέλει, τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Μύκονο, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη, για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν χρησιμοποιούσε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό.

 

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί αμέσως κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των μεταναστών.

 

Επίσης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητά της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης