Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση από μεγαλοστέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στην αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Πρόκειται για τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρο της τοπικής Ανατολικής Αττικής και παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Ο ίδιος βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου. Είναι ακόμη μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής για την περίοδο 2017-2021.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου «δυσάρεστο περιστατικό». Την ίδια ώρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα και θα κληθεί στις αρχές της εβδομάδας η Oλυμπιονίκης για να καταθέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, νόμο για την εκπροσώπηση των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, με δικαίωμα ψήφου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. ‘Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου».

«Να ακολουθήσουν κι άλλοι αθλητές το παράδειγμά της»

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. «Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι, ότι είναι ακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ως υφυπουργός έχει γίνει κοινωνός πολλών προσωπικών ιστοριών αθλητών και αθλητριών. «Είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης», ανέφερε. Ζήτησε και από άλλους αθλητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυρίας Μπεκατώρου. Επιπλέον, επισήμανε ότι όταν το υπουργείο Αθλητισμού έθεσε το θέμα του ορίου θητειών και ηλικιών στις διοικήσεις των Ομοσπονιδών «για να σπάσουμε την αίσθηση της μονιμότητας και της κυριαρχίας προσώπων», μια από αυτές τις διοικήσεις που αντέδρασε σφόδρα με ανακοινώσεις και σκληρές κουβέντες ήταν και εκείνη της Ιστιοπλοΐας.

«Εγώ θα καυτηριάσω την ακόμα πιο προκλητική ανάρτηση, την οποία την εξαφάνισε λίγες ώρες αργότερα, η γενική γραμματέας της ίδιας Ομοσπονδίας  που κι εκείνη αντί να συμπαρασταθεί στην Ολυμπιονίκη, βρέθηκε να αναρτά φράσεις και κουβέντες που μόνο εκνευρισμό προκαλούν», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Συγκινεί ο πρώην σύζυγος της Μπεκατώρου

Συγκινημένος εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο πρώην σύζυγός της Σοφίας Μπεκατώρου και πατέρας των δύο παιδιών τους καθώς όπως είπε ο ίδιος δεν γνώριζε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. «Την έχω δει να βγαίνει πριν λίγο καιρό με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία».

Είπε ακόμη ότι: «Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδα».

Δείτε το βίντεο:

 

Νίκος Κακλαμανάκης: «Να μπει τέλος στην ομερτά»

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο Oλυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «από τα 19 μου έλεγα ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά». 

Ο χρυσός Oλυμπιονίκης δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου και κατήγγειλε πως παράγοντες της Oμοσπονδίας «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν». Αναφορικά με το εάν είχαν έρθει σε γνώση του άλλα τέτοια περιστατικά κακοποίησης, ο Oλυμπιονίκης απάντησε: «Είχα ακούσει διάφορα πράγματα δεξιά και αριστερά…», είπε ο ίδιος μιλώντας στο OPEN. 

Στο πλευρό της Μπεκατώρου ο πολιτικός κόσμος

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρενέβη και χαρακτήρισε θαρραλέα την ενέργεια της Σοφίας Μπεκατώρου. Παρενέβη και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ίδια κατεύθυνση. Θα πρέπει να επισημανθεί πως με δημόσια δήλωσή της πήρε θέση και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία επεσήμανε χαρακτηριστικά «είμαι με τη Σοφία, καταδικάζουμε τη σεξουαλική βία».

Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως επικοινώνησε με την Μπεκατώρου και εξήρε δημόσια τη γενναιότητά της «να σπάσει την αλυσίδα της σιωπής». Τη στήριξή του προς τη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους», είπε ο ίδιος.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία». Μέσω tweet ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι: «η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Οι αθλήτριες που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και μόλις λίγα 24ωρα μετά, ακολούθησαν προσωπικές ιστορίες κι από άλλες αθλήτριες. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, η άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας Μαρίνα Ψυχογιού, αλλά και η ασημένια Oλυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, μίλησαν για τον εφιάλτη που έζησαν κατά το παρελθόν.

Νίκη Μπακογιάννη: «Δέχτηκα κι εγώ ανήθικη πρόταση»

Η ασημένια Oλυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

«Ναι, είχε μεγάλη θέση. Τον ξέρουν όλοι, δεν μπορώ να πω όνομα τώρα… Όπως είπα, ο άνθρωπος έχει πεθάνει. Αλλά ξέρεις κάτι; Μέσα σ΄ αυτούς τους χώρους, επειδή έχω μείνει και στο Ολυμπιακό Στάδιο και στα ταξίδια και στους αγώνες ήταν μεμονωμένες οι περιπτώσεις να δεχτείς τέτοια πράγματα από παράγοντα. Δεν συνέβαινε συχνά. Δεν το έχω ακούσει από κάποιον άλλο γι’ αυτόν τον άνθρωπο και γι’ αυτό το θέμα. Αλλά θυμάμαι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πηγαίναμε με 20 χιλιάδες άτομα μέσα, αν συμπεριφερθείς «ακατάλληλα», μπορεί εύκολα να δεχτείς μια πρόταση για «κάτι άλλο», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Τι κατήγγειλε η Μαρίνα Ψυχογιού

Η άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing, Μαρίνα Ψυχογιού, κατήγγειλε ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της ΕΙΟ χωρίς να τον κατονομάζει.

«Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω», αποκάλυψε, μεταξύ άλλων. 

Η αποκάλυψη της Μάνιας Μπίκοφ

Η Μάνια Μπίκοφ περιέγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook, όσα βίωσε πριν από τριάντα χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο, της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό. Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχαν στείλει άνθρωποι που είχαν σχέση με την εθνική ομάδα πόλο εκείνης της εποχής.

«Η Σοφία Μπεκατώρου μια σπουδαία αθλήτρια και γυναίκα μέσα από αυτήν την εξομολόγηση της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης. Περίμενα σήμερα να υπάρχει υποστήριξη από τον χώρο. Δεν την είδα. Εγώ λοιπόν Σοφία, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη.. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλήτριες με παρόμοια θέματα. Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι και σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφάκι “γιατί, ντρέπεσαι;” Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβόμουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου και με έστειλε σε άλλους γιατρούς. Ο συγκεκριμένος δεν με άγγιξε στο στήθος, την έβρισκε όμως να μας βλέπει. Τότε φοβόμουν. Έπειτα απλά το διέγραψα από τη μνήμη μου. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, σήμερα το ξέθαψα από τη μνήμη μου. Ήμουν μια αθλήτρια που ζούσα μόνη μου στην Αθήνα και αγωνιζόμουν για το όνειρό μου. Άλλες εποχές τότε. Τώρα αν κάτι ανάλογο συνέβαινε στα παιδιά μου, θα γινόμουν αγρίμι. Με αφορμή τα λόγια σου Σοφία, θα τους μιλήσω ξανά για την βία, ειδικά για την σεξουαλική.. Σ΄ ευχαριστώ λοιπόν και σου βγάζω το καπέλο», αναφέρει, μεταξύ άλλων η Μπίκοφ.

Η ανάρτηση της Ραμπέας Ιατρίδου

Από την πλευρά της η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκάλυψε ότι γιατρός την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

«Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Όχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Έκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς. Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια. Έκανα ώρα να γυρίσω στο σπίτι μέχρι να μη φαίνεται το κλάμα μου γιατί αν έλεγα τι έγινε ο πατέρας μου θα πήγαινε και θα τον πετούσε από το μπαλκόνι αφού πρώτα τον είχε κάνει τόπι στο ξύλο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ιατρίδου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης