Νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε γυμνάσιο του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης. Δύο άγνωστοι, των οποίων δεν προσδιορίζεται η ηλικία, πλησίασαν και χαράκωσαν προσφυγόπουλο, μαθητή του γυμνασίου, προειδοποιώντας το πως θα πάθει χειρότερα, εάν ξαναπάει στο σχολείο.

Σημειώνεται πως η ρατσιστική αυτή επίθεση έρχεται λίγες ώρες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το κάλεσμα μέσω social media σε πάρτι μπάρμπεκιου έξω από κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις μετά την παρέμβαση του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη στη Βουλή, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός. Στη συνέχεια παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος εκείνους που καλούν κόσμο σε μπάρμπεκιου και αλκοόλ έξω από καταυλισμούς προσφύγων. Τον κ. Κυρανάκη έψεξε και μάλιστα με έντονο τρόπο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Τις προηγούμενες ημέρες τόσο στα Βρασνά Χαλκιδικής όσο και στα Γιαννιτσά σημειώθηκαν κινητοποιήσεις, ακόμη και με βίαιες εκφάνσεις, ομάδων πολιτών που επιχείρησαν να ακυρώσουν εγκαταστάσεις προσφύγων από τα νησιά σε τοπικά ξενοδοχεία ή σε άλλες δομές φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρατσιστική επίθεση κατά μαθητή – πρόσφυγα και μάλιστα με τη χρήση μαχαιριού προκειμένου να τρομοκρατηθεί το προσφυγόπουλο, ώστε να μην ξαναπάει στο σχολείο, αποτελεί ένδειξη όξυνσης ενός ξενοφοβικού κλίματος, το οποίο έχει αρχίσει να προβληματίζει τις Αρχές.

Έστω και ανεπίσημα, οι αστυνομικές αρχές με τις οποίες ήρθε σε επαφή το zougla.gr χαρακτηρίζουν το περιστατικό στις Συκιές ως επεισόδιο ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», το περιστατικό αυτό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν ένας 13χρονος μαθητής γυμνασίου με καταγωγή από το Ιράν δέχτηκε επίθεση από δύο κουκουλοφόρους που του χάραξαν με μαχαίρι το χέρι, προειδοποιώντας τον να μην ξαναπάει στο σχολείο. Το παιδί σε κατάσταση σοκ πήγε στο σχολείο του και οι συμμαθητές του ήταν εκείνοι που κατάλαβαν ότι κάτι συνέβη και πως βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Ο 13χρονος θα εξεταστεί από ιατροδικαστή.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το γραφείο Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν επιβεβαιώνει πως ο μαθητής από το Ιράν χαρακώθηκε στο χέρι. Αντιθέτως, όλες οι άλλες μαρτυρίες επιβεβαιώνουν πως η επίθεση κατά του μαθητή – πρόσφυγα πραγματοποιήθηκε με μαχαίρι, πως το παιδί χαρακώθηκε στο χέρι και πως οι δύο κουκουλοφόροι προειδοποίησαν τον 13χρονο να μην τολμήσει να πάει στο σχολείο.

Έγγραφη ενημέρωση για τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών, ζήτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ συγκαλούνται τα συνδικαλιστικά όργανα της ΟΛΜΕ καθώς και οι τοπικές ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης