Στην ψηφιακή εποχή περνά η αστυνόμευση και ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας μαζί με την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που άπτονται της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα με την τοποθέτηση καμερών και στα λεωφορεία.
Έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία για τον έλεγχο των λεωφορειολωρίδων
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν να τοποθετούνται «έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία για τον έλεγχο των λεωφορειολωρίδων. Το πλήρες δίκτυο θα περιλαμβάνει συνολικά 2.500 κάμερες. 2.000 σε σταθερά σημεία υψηλής επικινδυνότητας, 500 σε λεωφορεία για επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων. Επιπλέον, θα υπάρξουν 388 κάμερες που εγκαθιστά η Περιφέρεια Αττικής και οι κάμερες της Αττικής Οδού θα ενσωματωθούν στο ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα (Ε.Η.Σ.).
Δείτε την κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε λεωφορείο

Κάμερα σε λεωφορείο
Τεχνολογία αιχμής και άμεσες κυρώσεις
Το σύστημα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για αναγνώριση πινακίδων, ταυτοποίηση παραβατών και κατηγοριοποίηση παραβάσεων. Σημαντική καινοτομία είναι η άμεση ψηφιακή αφαίρεση άδειας οδήγησης σε σοβαρές παραβάσεις, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και αποτρέποντας επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
Οφέλη για πολίτες και διοίκηση
• Διαφάνεια & λιγότερη γραφειοκρατία: Οι πολίτες θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση των προστίμων τους.
• Απαλλαγή αστυνομικών: Το σύστημα μειώνει το φόρτο της Τροχαίας, επιτρέποντας εστίαση σε πρόληψη ατυχημάτων.
• Βελτίωση εισπραξιμότητας: Η είσπραξη προστίμων, που σήμερα είναι κάτω από 10% τον πρώτο χρόνο, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ενισχύοντας τα έσοδα των Δήμων.