Ευχάριστα είναι τα νέα για τους Βορειοελλαδίτες, καθώς, μετά από τις συστηματικές μετρήσεις που γίνονται τα τελευταία 10 χρόνια στον Κόλπο του Θερμαϊκού, οι ειδικοί τονίζουν πως μπορούν όλοι να καταναλώνουν άφοβα τα μύδια από τις καλλιέργειες του Κόλπου.
«Το σύστημα παρακολούθησης των δυνητικά τοξικών μικροφυκών στον Θερμαϊκό Κόλπο λειτουργεί ικανοποιητικά τα τελευταία 10 χρόνια» ανέφερε η βιολόγος στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Κατερίνα Αλιγιζάκη, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον-πρωτογενής ανάπτυξη και δημόσια υγεία», που διοργανώνει το βράδυ η αντινομαρχία κτηνιατρικής και αλιείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Όπως εξήγησε, η παρουσία τοξικών μικροφυκών σε μια παράκτια ημίκλειστη περιοχή αποτελεί κοινό, φυσικό φαινόμενο, το οποίο συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στους ιστούς των μυδιών. Σε τέτοιες περιόδους, η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο καθίσταται απαγορευτική.
«Με τους συστηματικούς ελέγχους έχουμε καταφέρει να παρακολουθούμε στενά πλέον το φαινόμενο της εμφάνισης των δυνητικά τοξικών μικροφυκών, που συγκεκριμένα για τους πληθυσμούς του γένους Dinophysis στο Θερμαϊκό Κόλπο παρουσιάζεται δύο φορές ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια» τόνισε η κα Αλιγιζάκη.

