Κάθε οικογένεια τη φτιάχνει διαφορετικά, έχει τα δικά της στοιχεία και την παράδοσή της. Με σάλτσα αυγολέμονο, με ρύζι. Βασικό συστατικό, όμως, όλων των συνταγών είναι τα χορταρικά, με έμφαση στο μαρούλι και στα κομματάκια από αρνίσια εντόσθια.
Τόσο τα χορταρικά όσο και τα εντόσθια επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού και του προσδίδουν μια ελαφρώς πικρή, ιδιαίτερη γεύση, γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιοι που δεν την προτιμούν. Η παρουσία των χορταρικών είναι απαραίτητη, διότι την κάνει πιο εύκολη στην πέψη και έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα λίπη. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, C, K, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φλαβονοειδή, φυλλικό οξύ μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο.
Η μαγειρίτσα ως ζωμός είναι θρεπτική, συγχρόνως όμως περιέχει λιπαρά οξέα (κορεσμένα), χοληστερίνη και αρκετές θερμίδες. Μία μερίδα έχει περίπου 550 θερμίδες.

