Το σπανάκι κατέχει σημαντική θέση στην πυραμίδα της ελληνικής διατροφής. Μας προστατεύει από την εκδήλωση οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και αρθρίτιδας. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι το σπανάκι περιέχει 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή και η ποσότητα λουτεολίνης, που υπάρχουν στο σπανάκι, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών έως και 34%. Γενικά, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού.
Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Επίσης το σπανάκι έχει λίγες θερμίδες. Θα το βρείτε όλο το χρόνο αλλά αν το θέλετε φρέσκο και γευστικό, προτιμήστε το από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

