Με μία παρέμβαση σε δραματικούς τόνους, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε προέδρους νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός του έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη κυρίως την Ευρώπη (και άρα και την Ελλάδα) σχετικά με τις προσφυγικές ροές.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε στην Τουρκία 3.650.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Τώρα έχουμε και την πίεση από το Ιτλίμπ. Σε αυτά προστίθενται και οι μετανάστες από το Αφγανιστάν. Μέχρις εδώ. Αν δεν υπάρξει Ζώνη Ασφαλείας, τότε συγγνώμη, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν λάβουμε την πρέπουσα υποστήριξη πρωτίστως από την Ε.Ε. αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε μπορεί να αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πόρτες στα κύματα των προσφύγων και μεταναστών. Είναι δυνατόν αυτό το βάρος να το σηκώνουμε μόνο εμείς; Αν είναι να μας υποστηρίξετε, τότε καλώς, αν όχι, τότε μέχρι αυτό το σημείο αντέχουμε» πρόσθεσε.

Yeni Safak: Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πόρτες

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται να προστεθεί σε επίσημες παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα δραματοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση, υπενθυμίζοντας πως οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων (οικονομική βοήθεια άνω των 3 δις ευρώ) δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προειδοποίηση του προέδρου της Τουρκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη περί μαζικής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς τα παράλια του Αιγαίου. Υπήρξαν δύο κύματα: ένα προ μηνός με την απομάκρυνση 35.000 προσφύγων κυρίως από τη Συρία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μετακίνηση ενός νέου κύματος 65.000 ατόμων.

Sabah: Θα ανοίξουμε τις πόρτες

Παράλληλα, οι πληροφορίες από την τουρκο-συριακή μεθόριο αναφέρουν πως 200.000 Σύροι επιχειρούν να μετακινηθούν από τον θύλακα του Ιτλίμπ προς την Τουρκία. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι τουρκικές Αρχές παρεμποδίζουν, άλλοτε επιτυχώς κι άλλοτε ανεπιτυχώς, τις ροές.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ καταγγέλλουν πως το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν, του οποίου βασικός στόχος είναι η δημιουργία «Κόκκινης Ζώνης Ασφαλείας» στη βόρειο Συρία, δυτικά αλλά και ανατολικά του Ευφράτη, προκειμένου να αποκλειστεί κατά το δυνατόν η κυρίαρχη παρουσία των Κούρδων της Συρίας πάνω στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτή η προοπτική στην πράξη δεν υλοποιείται παρά τις διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας τόσο ως προς τους Ρώσους όσο και ως προς τους Αμερικανούς. Είναι φανερό, δε, πως τουλάχιστον προς το παρόν η εφαρμογή ενός σχεδίου χάραξης Ζώνης Ασφαλείας στη βόρειο Συρία είναι ανέφικτη λόγω των τοπικών συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των εμπολέμων.

Yeni Akit: Θα ανοίξουμε τις πύλες

Είναι προφανές πως το ύστατο «όπλο» του Ερντογάν είναι οι προσφυγικές ροές. Χρησιμοποιεί τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Τουρκία ως ανθρώπινο πολιορκητικό κριό. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για οικονομική και τεχνική βοήθεια προς την Άγκυρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Το αδιέξοδο είναι προφανές και ορατό. Αποδέκτης αυτής της πίεσης είναι βεβαίως ο ελλαδικός χώρος, ο οποίος, αν «σπάσει» το έστω και αναποτελεσματικό «Τείχος» της Τουρκίας, θα αναγκαστεί να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής των ροών, όπως ακριβώς συνέβη το 2015 με τις γνωστές συνέπειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης