Έχει περάσει λίγο περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Samuel Huntington έγραψε το διάσημο δοκίμιο του Clash of Civilizations (Σύγκρουση Πολιτισμών). Με αυτό έθεσε τον τόνο για σειρά επελθόντων πολέμων.

Ο Χάντινγκτον έγραφε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Δύσης. Αντί για εποχή ειρήνης, ο Χάντινγκτον προέβλεψε τον νέο αγώνα ανάμεσα σε αυτό που θεωρούσε ασυμβίβαστους εχθρούς: Το Ισλάμ και τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάντινγκτον υποστήριξε ότι η ταυτότητα, παρά την ιδεολογία, βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης πολιτικής. «Τι είσαι;» ρώτησε «και όπως γνωρίζουμε, από τη Βοσνία, τον Καύκασο έως το Σουδάν, η λανθασμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να σημαίνει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Και πρόσθεσε: «Το Ισλάμ έχει αιματηρά σύνορα».

Δυτικοί πολιτικοί όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ακολούθησαν τις προτροπές του Χάντινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα, πολλές μουσουλμανικές χώρες ήταν ο στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Εν τω μεταξύ, οι μουσουλμάνοι συχνά απεικονίστηκαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως παράνομοι, ριζοσπαστικοί ιδεολόγοι με υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο.

Αυτό προκάλεσε έντονη ισλαμοφοβία στη Δύση με την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ο νέος υπαρξιακός εχθρός, όπως και το Ισλάμ πριν από 20 χρόνια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες σειρά βίαιων επιθέσεων στην Κίνα.

Κατηγόρησε την Κίνα ότι προκάλεσε τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ και τον κόσμο «μη κοινοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν» σε συνέντευξη στο Fox News στις 23 Απριλίου, λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα «πληρώσει τίμημα για αυτό που έκανε».

Μία ημέρα νωρίτερα, επέκρινε πάλι την Κίνα επειδή εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για «εκφοβισμό» γειτόνων και κάλεσε άλλα έθνη να κρατήσουν την Κίνα υπόλογη.

Ο Πομπέο προσθέτει καύσιμα στο παιχνίδι κατηγοριών με επίθεση στο κυβερνών κόμμα της Κίνας.

Ο Πομπέο στόχευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CPC) στις παρατηρήσεις του. Είναι ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που είναι ο πιο δραστήριος στην επίθεση του ΚΚΚ (CPC), το οποίο αντανακλά την ακραία εχθρότητα εναντίον της σοσιαλιστικής Κίνας και αποκαλύπτει τον κακόβουλο στόχο του να ωθήσει τις ΗΠΑ και την Κίνα σε στρατηγική αντιπαλότητα.

Ο Λευκός Οίκος και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν διαμορφώσει στρατηγική για να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μεταφέροντας το φταίξιμο στην Κίνα για να αποσπάσουν την εσωτερική προσοχή των ΗΠΑ.

Ως πρώην ανώτερος αξιωματούχος μυστικών υπηρεσιών (CIA) ο Πομπέο διευθύνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να γίνει Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Παίζει με τη φωτιά, κάνοντας τον 21ο αιώνα νέα εποχή μεγάλης αντιπαράθεσης δυνάμεων και υπονομεύοντας τα θεμέλια της ειρήνης. Παρά το γεγονός ότι είναι ο επικεφαλής διπλωμάτης των ΗΠΑ, πρόδωσε εντελώς τη βασική ευθύνη με την οποία του έχει ανατεθεί η προώθηση της διεθνούς κατανόησης.

Έχει γίνει εχθρός της παγκόσμιας ειρήνης.

Οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια υπερδύναμη, έχουν ειδική ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη.

Είναι κρίμα που την εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει αναταραχές και μεγάλες αβεβαιότητες από το μυθιστόρημα του κορωνοϊού, η θέση του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ καταλήφθηκε από έναν κακόβουλο χαρακτήρα.

Ο Πομπέο δηλητηριάζει την αμερικανική διπλωματία με το προσωπικό του μίσος για το κινεζικό πολιτικό σύστημα, το οποίο θα επιδεινώσει την παγκόσμια κατάσταση.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα έχουν βαθιά επίδραση στη φύση των διεθνών σχέσεων τον 21ο αιώνα. Η υποβάθμιση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ θα διαβρώσει τα θεμέλια για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Αυτό κάνει τώρα ο Πομπέο, υπονομεύει.

Τα ψέματα μπορεί να εκπληρώσουν την προσωπική φιλοδοξία του Πομπέο, αλλά ουδέποτε θα εκπληρώσουν τα όνειρα των ΗΠΑ για να «ξαναγίνουν αποδεκτά κυρίαρχες».

Ο Πομπέο δεν είναι μόνο η φιγούρα που βλάπτει την παγκόσμια ειρήνη, αλλά πρέπει επίσης να χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ιστορία τους.

The Global Times

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης