Το υπουργείο Άμυνας της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως οι δυνάμεις του σκότωσαν ηγέτη ομάδας «ανταρτών» στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν.

Πρόκειται για άλλοτε αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων του στρατού της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης, που κατέρρευσε τον Αύγουστο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι ο Ακμάλ Αμίρι ήταν ανάμεσα σε οκτώ «αντάρτες» οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση αφού εντοπίστηκε κρησφύγετο στην επαρχία Παρουάν.

Ο Ακμάλ Αμίρι ήταν ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Μετώπου για την Ελευθερία του Αφγανιστάν.

Μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο εμπειροπόλεμος πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων πήγε στην κοιλάδα Παντσίρ για να πολεμήσει εναντίον των φονταμενταλιστών σουνιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνήθως καλά πληροφορημένος Αφγανός δημοσιογράφος Μπιλάλ Σαρουάρι χαρακτήρισε μέσω Twitter τον θάνατο του Ακμάλ Αμίρι, καθώς και του Μπασίρ Ανταραμπί, άλλου πρώην αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων, «βαρύ πλήγμα» για το ένοπλο κίνημα κατά των Ταλιμπάν.

Το Μέτωπο επιβεβαίωσε πως έχασε έξι μαχητές, αλλά τόνισε πως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη πως ανάμεσά τους ήταν ο Ακμάλ Αμίρι.

Έχουν σχηματιστεί αρκετές ένοπλες ομάδες αντίστασης στους Ταλιμπάν αφότου το φονταμενταλιστικό κίνημα ανέκτησε την εξουσία, ωστόσο δεν έχουν σημειώσει αξιόλογες στρατιωτικές επιτυχίες, ούτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους εδάφη μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης