Ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, με στόχο μία στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα έχει αύριο, Τρίτη, διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας του.

Στη συνάντηση στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη με εκπροσώπους των μεγάλων εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών (π.χ. Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim) θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, όπως επίσης κορυφαίοι Αυστριακοί επιστήμονες και γιατροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Καγκελαρία, ο στόχος της συζήτησης είναι να συνδυάσει τις δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να τις ενσωματώσει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.

“Στο Ισραήλ θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι”, δήλωσε το Σάββατο στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “πρέπει να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παραγάγουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του”, αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.

Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης