Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για περίπου 700 νέους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία, οι οποίοι απασχολούνται ως μαθητευόμενοι σε αυστριακές επιχειρήσεις, και οι οποίοι, έχοντας λάβει αρνητική απάντηση στην αίτησή τους για χορήγηση ασύλου, απειλούνται με απέλαση από την χώρα.

«Βρισκόμαστε τώρα στο παρά πέντε σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες επίκεινται πολλές απελάσεις», προειδοποίησε σε σημερινή διεθνή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός της ομόσπονδης κυβέρνησης του κρατιδίου της Άνω Αυστρίας Ρούντι Ανσόμπερ, του κόμματος των Πρασίνων, επαναλαμβάνοντας παλιά απαίτησή του, να μην επιτρέπεται η απέλαση αιτούντων άσυλο οι οποίοι βρίσκονται σε μαθητεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα ζήτησε από τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, να επιληφθεί επιτέλους προσωπικά αυτού του κρίσιμου θέματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ο καγκελάριος πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες του για το μέλλον εκατοντάδων ανθρώπων, ενσωματωμένων στην αυστριακή κοινωνία, και επιτέλους να έλθει σε διάλογο μαζί μας».

Ο Ρούντι Ανσόμπερ επισήμανε πως, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ, η αυστριακή οικονομία εισάγει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό και την ίδια στιγμή απελαύνονται από τη χώρα αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε μαθητεία και για τους οποίους υπάρχει ανάγκη σε ειδικά επαγγέλματα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μαθητεία στην Αυστρία 1.043 αιτούντες άσυλο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο τρίτα από αυτούς έχουν λάβει, σε πρώτο βαθμό της διαδικασίας, αρνητική απάντηση στο αίτημα χορήγησης ασύλου και απειλούνται άμεσα με απέλαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάνει όλα αυτά που τους ζήτησε η κοινωνία μας, έχουν δηλαδή ενσωματωθεί σε αυτή», παρατήρησε με έμφαση ο υπουργός της ομόσπονδης κυβέρνησης της Άνω Αυστρίας.

«Τόσο από την ανθρώπινη σκοπιά όσο και από την οικονομική, είναι απαράδεκτη η απέλαση αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε μαθητεία», τόνισε από την πλευρά του ο γνωστός οικονομολόγος Φρίντριχ Σνάιντερ, παρουσιάζοντας έρευνά του από την οποία αποδεικνύεται ότι η απέλαση των μαθητευομένων θα προκαλούσε στη χώρα οικονομική ζημία σε διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε μαθητευόμενο που θα απελαύνονταν, το κράτος έχει απώλεια 100.000 ευρώ, ενώ, εάν αυτοί παραμείνουν στην Αυστρία, ολοκληρώνοντας τη μαθητεία τους θα πληρώνουν φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης οι μισθοί και οι αμοιβές τους θα εισρέουν στην αυστριακή οικονομία, διότι οι ίδιοι θα είναι και καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις απελάσεις, η πρόσφατη παρουσίαση από τη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία των πλήρων στοιχείων ως προς την προέλευση των ατόμων που απελάθηκαν το 2018 από την Αυστρία, καταρρέει ένας επιπλέον «μύθος» του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που «βλέπει» πίσω από κάθε τι «κακό» σχεδόν αποκλειστικά και μόνον «τριτοκοσμικούς» αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αυστρία απέλασε μέσα στο 2018 περίπου 4.700 πρόσωπα, εκ των οποίων ένα ποσοστό πάνω από 60% ήταν Ευρωπαίοι πολίτες και από αυτούς οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Σλοβακία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης