Αισιόδοξος ότι «σύντομα» θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στην Αυστρία, εμφανίστηκε ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του κατά την αποψινή φιλανθρωπική εκπομπή «Φως στο σκοτάδι» (σσ ένα είδος Μαραθώνιου Αγάπης) της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης. 

Ο ίδιος, εκφράζοντας την χαρά του για ένα τριήμερο διάλειμμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, που συνεχίζονταν μέχρι χθες τα μεσάνυκτα, θα επαναληφθούν από τις 27 Δεκεμβρίου «με νέα ενέργεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η πρόσφατη επιστροφή του κόμματός του στη νέα Βουλή, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «ανάσταση», που βέβαια συνδέεται περισσότερο με το Πάσχα παρά με τα Χριστούγεννα.

Επισήμανε ταυτόχρονα, πως είναι σχεδόν αδιανόητο και πολύ ασυνήθιστο το ό,τι οι Πράσινοι, έπειτα από απουσία τους στην προηγούμενη Βουλή, περνούν τώρα άμεσα σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.

Στην ίδια, επίσης, εκπομπή, η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, ανέφερε πως πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς ή μέσα στον Ιανουάριο, θα είναι έτοιμη η νέα αυστριακή κυβέρνηση και πως τότε θα ολοκληρώσει την αποστολή της η υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας ηγείται η ίδια από τις αρχές Ιουνίου, έπειτα από πρόταση του ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού κόμματος του, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της «υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι τωρινές διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που διεξάγονται σε έξι κεντρικές ομάδες και σε 33 υποομάδες, είχαν ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί μία σειρά διερευνητικών επαφών του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στις οποίες συμμετείχαν εν μέρει και τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, μεγάλος νικητής υπήρξε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, αποσπώντας ποσοστό 37,5%, πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (16,3 ποσοστιαίες μονάδες) στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (21,2%), ενώ εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα των Πράσινων, που, έπειτα από την απουσία τους στην προηγούμενη Βουλή, επανήλθαν με ποσοστό 13,9%.

Στους «νικητές» συγκαταλέγονταν και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ «καταστροφική» για το ίδιο, ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,2%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης