Προειδοποιήσεις για μία «δηλητηρίαση» του κλίματος στην κοινωνία, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με αφορμή νέο σκάνδαλο ξενοφοβίας και ρατσισμού από πλευράς ανώτερου αξιωματούχου του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

«Στην Αυστρία ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθούμε την υποδαύλιση μίσους εναντίον συνανθρώπων», τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος, όπως ο ίδιος σημειώνει, είχε χθες σχετική συζήτηση με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες έγιναν δημόσια δηλώσεις, με τις οποίες ασκήθηκε στοχευμένα υποδαύλιση μίσους εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων και τέτοιες δηλώσεις οδηγούν στη δηλητηρίαση του κοινωνικού κλίματος στη χώρα μας», καταγγέλει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο ίδιος, υπονοώντας προφανώς το άκρα ξενοφοβικό ποίημα του προερχόμενου από το Κόμμα των Ελευθέρων αντιδημάρχου του Μπραουνάου – της γενέτειρας πόλης του μεγαλύτερου εγκληματιία στην ιστορία της ανθρωπότητας Αδόλφου Χίτλερ – το οποίο από προχθές προκαλεί διεθνή σάλο, χαιρετίζει τη «σαφή αντίδραση» από μέρους του καγκελάριου Κουρτς στην υπόθεση, όπως και το γεγονός ότι υπήρξαν συνέπειες (σ.σ. η χθεσινή παραίτηση του αντιδημάρχου).

Ο Αυστριακός πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι χθες κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επισημαίνοντας κατά τη συνομιλία τους ότι «όλοι οι πολιτικοί , ιδιαίτερα δε οι αξιωματούχοι ενός κυβερνητικού κόμματος φέρουν ευθύνη για τη συνοχή στην κοινωνία μας και πρέπει να φροντίζουν για ένα κλίμα σεβασμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, ζητώντας εκ νέου να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό της γλώσσας, τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι ως πρόεδρος της χώρας πρέπει να λαμβάνει υπόψει του τη βούληση και το καλό όλων.

Αυτό, όπως επισημαίνει, «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποτελεί και ένα κεντρικό καθήκον της αυστριακής κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Κουρτς και τον αντικαγκελάριο Στράχε, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι της Αυστρίας, πρέπει ιδιαίτερα να διασφαλίζουν το κύρος της πατρίδας μας στον κόσμο και του οικονομικού κόμβου Αυστρία».

Το επίμαχο ποίημα, με τίτλο «Ο αρουραίος της πόλης», το οποίο, σε μία ξενοφοβική έξαρση, καταφέρεται εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ ανθρώπων και αρουραίων, συνέγραψε ο αντιδήμαρχος της γενέτειρας πόλης του Χίτλερ, ο Κρίστιαν Σίλχερ, εξέχων στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος, έπειτα από τη γενική κατακραυγή, παραιτήθηκε χθες από το αξίωμά του.

Της σημερινής ανακοίνωσης του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, με αφορμή τη νέα πρόκληση από τον χώρο των Ελευθέρων, είχε προηγηθεί επιστολή που είχε απευθύνει στον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, ζητώντας του να επιπλήξει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

«Βιώνουμε μία συνεχή και άνευ συνεπειών υπέρβαση των ορίων της πολιτικής και ανθρώπινης ευπρέπειας και ως εκ τούτου την ολοένα και περαιτέρω μετατόπισή τους», ανέφερε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο πρωτοφανές σκάνδαλο σύγκρισης προσφύγων και μεταναστών με τους αρουραίους.

Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, «δεν επιτρέπεται η πολιτική να συνηθίσει σε αυτές τις τακτικές, αλλά θα πρέπει να τηρείται πάντα η θεμελιώδης κοινή συναίνεση ότι ποτέ δεν επιτρέπεται η προσβολή, η υποτίμηση ή η ταπείνωση ανθρώπων».

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ επισήμαινε επίσης πως αποτελεί γεγονός ότι ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς «δεν έχει τη θέληση ή δεν είναι σε θέση, να τερματίσει αυτή την εξέλιξη», και για το λόγο αυτό η ίδια ζητά από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, «ως σημαντικότερη ηθική και πολιτική αρμόδια αρχή της χώρας, να θέσει σε ισχύ την επιρροή του για να τεθεί φραγμός σε ανάλογες εξελίξεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης