Την είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών, μαζί με εκείνους κάτω των 18 ετών στην Αγγλία, χωρίς να απαιτείται αρνητικό τεστ PCR απόφάσισε η κυβέρνηση. Ένα μέτρο που θα ισχύσει από τις 7 Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία, από τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευης (7/1), δεν θα υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε PCR τεστ πριν την άφιξή τους στη χώρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου του όμως ότι πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ εντός δύο ημερών από την άφιξή τους στη Αγγλία, πλέον γίνεται αποδεκτό το rapid test της ίδιας μέρας της άφιξής τους και συγχρόνως δεν θα είναι αναγκασμένοι να τίθενται σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματά τους.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι κάτω των 18 ταξιδιώτες πρέπει να υποβληθούν σε PCR τεστ, είναι εάν το αποτέλεσμα του rapid test βγει θετικό, προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό «οποιωνδήποτε νέων παραλλαγών στα σύνορα».

Η κίνηση ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη (5/1), ο οποίος εξήγησε ότι οι τρέχουσες απαιτήσεις πριν από την αναχώρηση, που αρχικά τέθηκαν σε ισχύ για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Omicron, «είχαν περιορισμένο αντίκτυπο», με την Omicron τώρα την πιο κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η χαλάρωση των περιορισμών ισχύει μόνο για την Αγγλία, αλλά πιστεύεται ότι και τα άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Καταργούμε τα προσωρινά πρόσθετα μέτρα δοκιμών που θεσπίσαμε πέρυσι στα σύνορα για να επιβραδύνουμε τα κρούσματα του Omicron που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», επιβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Τώρα που η Omicron είναι η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον αναλογικά».

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οδήγησε σε ορισμένες χώρες να ανακοινώσουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου επιβλήθηκε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τις εισερχόμενες αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ η Γαλλία απαγόρευσε τις άσκοπες μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν νοσήσει από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όμως ο Τζόνσον υποβάθμισε τις προτάσεις για ακόμη ένα αυστηρό lockdown, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες «δεν είναι χωρίς κόστος».

«Επιβάλλουν έναν καταστροφικό φόρο στη σωματική και ψυχική μας ευεξία, στις επιχειρήσεις, στις δουλειές και στα μέσα διαβίωσής μας και, το χειρότερο, στις πιθανότητες ζωής των παιδιών μας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. «Έτσι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κλείσουμε ξανά τη χώρα μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης