Η πρώτη κυρία της Αϊτής, η Μαρτίν Μοΐζ, η οποία τραυματίσθηκε την Τετάρτη από ενόπλους που δολοφόνησαν τον πρόεδρο της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, κάλεσε το Σάββατο τον πληθυσμό, με ηχητικό μήνυμά της στο Twitter, να συνεχίσει τη «μάχη» την οποία έδινε ο σύζυγός της.

«Είμαι ζωντανή», λέει μιλώντας στην κρεολική στην πρώτη δημόσια παρέμβασή της μετά την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ζωντανή, όμως έχασα τον σύζυγό μου, τον Ζοβενέλ», με τον οποίο ζούσε 25 χρόνια μαζί, προσθέτει στην ηχογράφηση αυτή, την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊτινός υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πραντέλ Ενρίκες.

«Ώσπου να ανοιγοκλείσεις τα μάτια, οι μισθοφόροι μπήκαν στο σπίτι μου και γάζωσαν τον σύζυγό μου με σφαίρες (…) χωρίς καν να του δώσουν την ευκαιρία να πει μια λέξη», περιγράφει η Μαρτίν Μοΐζ στο μήνυμά της.

Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε επειδή αγωνιζόταν «για δρόμους, νερό, ηλεκτρικό και ένα συνταγματικό δημοψήφισμα», προσθέτει. «Είναι μια μάχη που έδινε για εμάς, πρέπει να τη συνεχίσουμε», υπογραμμίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα άλλοι μισθοφόροι θέλουν να σκοτώσουν τις ιδέες του και τα όνειρά του, λέει ακόμη στο μήνυμά της η Μαρτίν Μοΐζ και απευθύνει έκκληση να μην επιτραπεί να πεθάνει ο πρόεδρος για δεύτερη φορά.

Η ηχογράφηση αυτή, η οποία έχει διάρκεια 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και κόβεται ξαφνικά στο τέλος, είχε αναρτηθεί αρχικά στο Twitter από έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πότε έγινε.

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ γαζώθηκε με σφαίρες στην κατοικία του γύρω στη 01:00 το πρωί της Τετάρτης (08:00 ώρα Ελλάδας) από ομάδα ενόπλων αποτελούμενη από 28 άνδρες (26 Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς αϊτινής καταγωγής), οι 17 από τους οποίους συνελήφθησαν από την αστυνομία της Αϊτής και τρεις σκοτώθηκαν.

Η πρώτη κυρία τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε αρχικά σε τοπικό νοσοκομείο και στη συνέχεια αεροπορικώς στο Μαϊάμι.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί άλλων ανθρώπων κατά την επίθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Nouvelliste, η κόρη του ζευγαριού βρισκόταν στην κατοικία στη διάρκεια της επίθεσης και κρύφτηκε στο δωμάτιο του αδελφού της.

Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ απειλεί να βυθίσει την Αϊτή στο χάος και η διεθνής κοινότητα κάλεσε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής να πραγματοποιήσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

«Δεν θα σας εγκαταλείψω», λέει ακόμη η Μαρτίν Μοΐζ, η οποία υπόσχεται να συμμετάσχει σύντομα σε απ’ ευθείας επικοινωνία μέσω του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης