Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ οι οποίες ξεκάθαρα στήριξαν το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτός ο νέος πολεμικός γύρος στη Μέση Ανατολή, πιέζουν δημόσια και έντονα τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δεσμευτεί στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός άμεσα, αν είναι δυνατόν και εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου, μιλώντας σε συγκέντρωση πρέσβεων στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μιας ένοπλης και ισχυρής απάντησης αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα. Ελπίζουμε να επανέλθουμε στην ησυχία. Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την προηγούμενη κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η φράση του Νετανιάχου ειπώθηκε αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο του είπε πως προσβλέπει σε μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς εντός της Τετάρτης 19 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον συνομιλητή του πως «αναμένει σημάδια άμεσης αποκλιμάκωσης με στόχο την κατάπαυση του πυρός εντός της ημέρας».

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Jerusalem Post, η οποία συμπληρώνει πως Μπάιντεν και Νετανιάχου ανέλυσαν λεπτομερώς την κατάσταση, καθώς και την στρατιωτική πρόοδο που σημειώνει το Ισραήλ στη Γάζα, όσον αφορά την ισοπέδωση υποδομών της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης.

Λίγο νωρίτερα την Τετάρτη, ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως δεν έχει τεθεί το πλαίσιο χρονοδιαγράμματος σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται η ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης «Φύλακας των Τειχών» που είναι και η επίσημη ονομασία αυτής της συγκεκριμένης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Μιλώντας σε πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν στεκόμαστε εδώ με ένα ρολόι που δείχνει το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης. Αντιθέτως ενεργούμε έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους αυτών των επιχειρήσεων».

Όπως σημειώνουν διεθνή Μέσα, και πιο συγκεκριμένα οι Νew York Times και η γαλλική Le Monde, το Ισραήλ εξετάζει πολύ σοβαρά εάν υφίστανται όλες οι συνθήκες για την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την ώρα που εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, και ενώ η Γαλλία δημοσιοποίησε την πρωτοβουλία της για μια κατάπαυση του πυρός μέσω συγκεκριμένης πρότασης που υπέβαλε στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που παρατηρείται μια έστω μικρή αποκλιμάκωση στο μέτωπο της λωρίδας της Γάζας, κυρίως όσον αφορά τη συχνότητα ισραηλινών χτυπημάτων από την αεροπορία, αλλά και από την πυκνότητα ρουκετών από τη Χαμάς.

Όμως για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενεργοποιήθηκε και πάλι το μέτωπο με τον Λίβανο όταν μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες προς το Ισραήλ. Υπήρξε άμεση απάντηση του ισραηλινού πυροβολικού όπως και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις.

Όσον αφορά τη γαλλική πρόταση στο συμβούλιο ασφαλείας των Ημερωμένων Εθνών, κανείς δεν είναι σίγουρος πως αυτή η πρόταση θα καταλήξει σε ψηφοφορία.

Το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν εκπέμψει κάποια σημάδια όσον αφορά τις προθέσεις τους να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός, σημειώνουν διπλωμάτες οι οποίοι βρίσκονται εντός της διαδικασίας των συζητήσεων, τόσο στον ΟΗΕ όσο και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει μειωθεί καθόλου η ένταση και η σφοδρότητα των συγκρούσεων επί του εδάφους.

Μέχρι ώρας καταμετρώνται επίσημα τουλάχιστον 219 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, εκ των οποίων πολλές δεκάδες είναι δυστυχώς παιδιά, όπως τουλάχιστον ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας του θύλακα. Είναι επίσης σαφές πως ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Γάζας να όχι όλοι, δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή σε τρεχούμενο νερό, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Παρ’ όλα αυτά η Χαμάς εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες που στοχεύουν το νότιο Ισραήλ κυρίως αλλά και το Τελ Αβίβ. Στο Ισραήλ έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής 12 θάνατοι από αυτές τις ρουκέτες. Ενώ το Κατάρ και ο ΟΗΕ διαμεσολαβούν με πρόθεση την έναρξη κάποιας διαδικασίας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι δυο αντίπαλοι επί του εδάφους δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις μάχες για αρκετές ημέρες ακόμη. Πιο συγκεκριμένα ο Νετανιάχου, ανάρτησε στο διαδίκτυο πως «θα συνεχίζουμε όσο είναι απαραίτητο ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία των πολιτών του Ισραήλ».

Όσον αφορά τη Χαμάς τώρα, ανώτερο στέλεχός της αρνήθηκε πως η οργάνωση συμφώνησε στην επιβολή κατάπαυσης του πυρός, αλλά από την άλλη παραδέχτηκε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης