Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία της Βρετανίας ύστερα από πληροφορίες για επίθεση με μαχαίρι κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου. Το σημείο έχει αποκλειστεί όσο οι Αρχές διενεργούν έρευνες για το περιστατικό.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο δράστης πυροβολήθηκε και πέθανε. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο αποκλεισμός του σημείου παρέμεινε για αρκετές ώρες και η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα εντείνει τις περιπολίες της στο Λονδίνο λόγω του συμβάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναφορές για εκρηκτικό μηχανισμό δεν επαληθεύονται καθώς οι ειδικοί πυροτεχνουργοί κάνουν λόγο για ψεύτικα εκρηκτικά.

Το BBC ανέφερε πως δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση και η Μητροπολιτική Αστυνομία αργότερα το επιβεβαίωσε.

«Με βαριά καρδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τον ύποπτο, που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, δύο από τους τραυματίες στην επίθεση δυστυχώς υπέκυψαν» στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι τρεις τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Το Sky News, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, μετέδωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος, που δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης, σκοτώθηκε κατά το επεισόδιο. Σύμφωνα με το BBC, υπήρξαν δύο πυροβολισμοί. Φωτογραφία στο Twitter δείχνει ένα φορτηγό σταθμευμένο στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επέμβασης της αστυνομίας

 

Η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως υπήρξε επίθεση με μαχαίρι, ενώ ανέφερε πως προχώρησε σε μία σύλληψη και κάνει λόγο για τραυματίες χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Το πρακτορείο AFP αναφέρει πως μερικοί από τους τραυματισμούς είναι σοβαροί, επικαλούμενο τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. «Επιβεβαιώθηκε ότι ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στην επίθεση, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά», είπε ο Καν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Εκείνοι που επιδιώκουν να μας επιτεθούν και να μας διχάσουν δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», συνέχισε, καλώντας τους Λονδρέζους να «επαγρυπνούν».

Ο αποκλεισμός του σημείου παρέμεινε για ώρες

Ο δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο των απλών πολιτών που επέδειξαν «συγκλονιστικό ηρωισμό» και αφόπλισαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους.

«Το αξιοσημείωτο στις εικόνες που είδαμε είναι ο συγκλονιστικός ηρωισμός των απλών πολιτών που κυριολεκτικά έτρεξαν καταπάνω στον κίνδυνο, χωρίς να ξέρουν τι αντιμετωπίζουν», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Καν επισήμανε όμως ότι εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος που έτρεξε να σταματήσει τον δράστη δεν το γνώριζε αυτό.

Σύμφωνα με τον Καν, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η αστυνομία δεν αναζητά κάποιον άλλον ύποπτο.
Στην εικόνα φαίνεται ένας άνδρας να κρατά ένα μαχαίρι

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Ενημερώνομαι διαρκώς για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου και θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση ανταπόκρισή τους».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση μέσω του εκπροσώπου του, Τζουντ Ντίρι. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση σήμερα στη Γέφυρα του Λονδίνου και παρακολουθεί την κατάσταση», αναφέρει ο Ντίρι σε γραπτή ανακοίνωση. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα όλες τις φρικτές πράξεις βίας σε βάρος αθώων πολιτών και δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε περίπου πέντε ή έξι πυροβολισμούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και «όλοι έτρεχαν φωνάζοντας για έναν άνδρα με μαχαίρι».

Άλλη μαρτυρία αναφέρει: «Το λεωφορείο ξαφνικά σταμάτησε και υπήρξε αναταραχή και κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα τους τρεις αστυνομικούς να πηγαίνουν σε έναν άνδρα».

«Φάνηκε ότι υπήρχε κάτι στο χέρι του, δεν είμαι 100% σίγουρη, αλλά ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε».

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε με ισχυρές δυνάμεις

«Μόλις πριν από λίγα λεπτά περπατούσα στη Γέφυρα του Λονδίνου και είδα μια συμπλοκή στην άλλη πλευρά της γέφυρας, με αρκετούς άνδρες να επιτίθενται σε έναν άνθρωπο.Οι δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν γρήγορα και πυροβόλησαν μερικές φορές έναν άνδρα», αναφέρει περαστικός.

Ένας άνδρας έμεινε ξαπλωμένος στο έδαφος μετά το συμβάν

Η αστυνομία καλεί τον κόσμο να μην πλησιάζει στο σημείο, ενώ ο σταθμός London Bridge είναι κλειστός. Στο σημείο, εκτός από την αστυνομία, έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σοκαριστικές αναφορές από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Οι σκέψεις μου είναι με εκείνους που έχουν εμπλακεί στο περιστατικό. Ευχαριστώ την αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ανταποκρίνονται».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφόρησε μία -επιβεβαιωμένα από τους Εργατικούς- ψεύτικη ανάρτηση που έβαζε τον Κόρμπιν να δηλώνει πως «η αστυνομία της Βρετανίας δολοφόνησε έναν άνθρωπο», την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω. 

Οι Εργατικοί του Κόρμπιν και οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Τζόνσον έχουν αναστείλει τις ενέργειες των προεκλογικών τους εκστρατειών εξαιτίας του συμβάντος.

Η αστυνομία επιστράτευσε τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων

 

 

Μία γυναίκα είπε στο BBC:

«Έμοιαζε να υπάρχει συμπλοκή, άνθρωποι που πάλευαν ο ένας με τον άλλον και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν η αστυνομία που πάλευε με έναν ψηλό, γενειοφόρο άνδρα.

Είχα το μωρό μου μαζί μου κι έτσι κρύφτηκα για να είμαι ασφαλής, αλλά έπειτα άκουσα δύο πυροβολισμούς και είδα έναν άνθρωπο ξαπλωμένο στο πάτωμα.

Στη συνέχεια, τράβηξε το παλτό του πίσω και φάνηκε ότι είχε κάποιο είδος γιλέκου από μέσα, ίσως πρόκειται για αλεξίσφαιρο ή κάτι παρόμοιο, ή για κάποιο είδος εκρηκτικού γιλέκου. Τότε η αστυνομία γρήγορα κινήθηκε προς τα πίσω, μακριά.

Φυσικά στο λεωφορείο, πανικοβληθήκαμε, καθώς ήμασταν σχεδόν τόσο κοντά όσο και η αστυνομία σε αυτόν».

 

 

Ένοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στην περιοχή

Έφηβοι μαθητές σε παρακείμενη σχολή δήλωσαν ότι ήταν κλειδωμένοι στο εσωτερικό της, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε πριν οδηγηθούν έξω από την αστυνομία.

Ένας 17χρονος δήλωσε: «Ο συναγερμός πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε και μας είπαν να μην φύγουμε.

Ακούσαμε ότι υπήρξε τρομοκρατική επίθεση. Είναι συγκλονιστικό, τρομακτικό.

Όλοι πανικοβλήθηκαν».

Άνθρωποι απομακρύνονται από το σημείο έντρομοι

«Είδα έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος, με ένα μαχαίρι δίπλα του» αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί «πολλοί πυροβολισμοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας που εργάζεται σε ένα γραφείο απέναντι από τη γέφυρα. Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονταν περίπου δέκα αστυνομικοί με πολλά εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τον χώρο εργασίας αυτού του μάρτυρα περίπου μισή ώρα αργότερα δείχνει έναν άνδρα να απομακρύνεται με φορείο και έναν άλλον, τραυματισμένο στον ώμο, να συνοδεύεται από τους τραυματιοφορείς.

Άλλος μάρτυρας είπε και αυτός ότι είδε έναν άνδρα στο έδαφος, με ένα μαχαίρι και ένα σακίδιο κοντά του.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης