Αργεντινή: Ανοίγουν τα σχολεία στο Μπουένος Άιρες παρά την έξαρση της πανδημίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, 12:40
Αργεντινή: Ανοίγουν τα σχολεία στο Μπουένος Άιρες παρά την έξαρση της πανδημίας

Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες θα ανοίξουν σήμερα, μετά την απόφαση δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε εντολή των ομοσπονδιακών αρχών για εξ αποστάσεως μαθήματα για δύο εβδομάδες εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο δικαστής του Μπουένος Άιρες απεφάνθη υπέρ της προσφυγής μη κυβερνητικών οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικών που ζητούσαν να ακυρωθεί άμεσα το διάταγμα.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι απαραίτητο για να εμποδιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, και την υπό την αντιπολίτευση τοπική κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες, η οποία αντιτίθεται στο μέτρο αυτό.

Ο Φερνάντες καταφέρθηκε κατά της δικαστικής απόφασης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Destape αργά χθες Κυριακή το βράδυ. «Λαμβάνουν μέτρα τα οποία υπάγονται αποκλειστικά στον τομέα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης» δήλωσε ο Φερνάντες.

Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Οράσιο Ροντρίγκες Λαρέτα, ο οποίος ανήκει στην αντιπολίτευση, είχε προηγουμένως δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία. Είχε ζητήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Φερνάντες και προσέφυγε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο δεν έχει ακόμη εξετάσει το ζήτημα.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ενημερώνω ότι στην Πόλη του Μπουένος Άιρες τα σχολεία θα είναι ανοιχτά αύριο» δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λαρέτα. «Λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει των στοιχείων» πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή της τελευταίας στιγμής από δικαστή κατώτερου δικαστηρίου άφησε τους διευθυντές των σχολείων του Μπουένος Άιρες να αγωνίζονται αργά χθες το βράδυ να ενημερώσουν τους γονείς ότι τελικά τα παιδιά τους θα πάνε σήμερα στο σχολείο.

Δύο σύλλογοι εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματα για να διαμαρτυρηθούν, καθώς τάσσονται υπέρ του διατάγματος που ζητεί τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.

Η Αργεντινή, όπως πολλές άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική, έχει πληγεί σκληρά από ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η χώρα αυτή ανακοίνωσε την Παρασκευή αριθμό-ρεκόρ 29.472 νέων κρουσμάτων σε μία μέρα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, 12:48