Οι οδηγοί φορτηγών στην Αργεντινή δέχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης να βάλουν τέλος στην απεργία που είχε παραλύσει τις εξαγωγές σιτηρών, ελαίων και άλλων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Οι φορτηγατζήδες αξίωναν να αυξηθεί το κόμιστρο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων, εν μέρει λόγω της πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες φορτηγά τράβηξαν έτσι χειρόφρενο στην Αργεντινή, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, σόγιας, καλαμποκιού και άλλων αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ιδίως ελαίων, σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις είπε πως το ζήτημα «επιλύθηκε εντέλει με (αύξηση) 20% και η απεργία τερματίζεται άμεσα».

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είχαν αξία 35 δισεκ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Οι οδηγοί κήρυξαν απεργία διότι το κόστος των καυσίμων έχει φθάσει στα ύψη, εν μέσω ελλείψεων. Επίσημα, η τιμή του ντίζελ είναι 110 πέσος (0,93 δολάριο) το λίτρο στα πρατήρια, αλλά σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Μεταφορέων της Αργεντινής (FETRA), οι οδηγοί υποχρεώνονται να πληρώνουν 191 πέσος (1,60 δολάρια) το λίτρο εξαιτίας των ελλείψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από 3.000 έως 4.000 φορτηγά εκτελούν μεταφορές αγροτικών προϊόντων καθημερινά στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης