Του ανταποκριτή μας Francesco De Pallo από τη Ρώμη                                                                        

Ενόσω ο Πάπας προσεύχεται γονατιστός στην εκκλησία του Αγίου Μάρκελλου στη Ρώμη, στον σταυρό που κατευθύνθηκε η μεγάλη πορεία για την πανώλη το 1522, η Ιταλία κινδυνεύει από μία νέα βόμβα μετάδοσης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το χωριουδάκι Αριάνο Ιρπίνο στην Καμπανία, απομονωμένο από χθες σε καραντίνα ως κόκκινη ζώνη.

Η αιτία; Τις τελευταίες 10 ημέρες περίπου 50.000 Ιταλοί από τον νότο εγκατέλειψαν τη Λομβαρδία για να επιστρέψουν σε Καμπανία, Σικελία, Πούλια και Καλαβρία, αλλά μόλις χθες ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας κατόρθωσε να σταματήσει τα τρένα και τα πούλμαν που πραγματοποιούσαν νυχτερινά δρομολόγια προς τον νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο λάθος το οποίο θα στοιχίσει αρκετά σε όλη την κοινότητα είναι ο κίνδυνος ένα νέο κύμα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό να έχει μετακινηθεί από τον ιταλικό βορρά προς τον νότο, με συνέπεια ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί σημαντικά.

Μόνο στη Σικελία, δήλωσε δημόσια ο κυβερνήτης Νέλο Μουσουμέτσι, επέστρεψαν 31.000 κάτοικοι την περασμένη εβδομάδα, όλοι με κίνδυνο φυσικά να νοσήσουν ή να μεταφέρουν τη νόσο.

 Χθες στην Κατάνια πολύς κόσμος δεν ακολούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης και κατευθύνθηκε στις παραλίες.

 Ανεύθυνα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, σε μία περιοχή η οποία δεν έχει τη δυνατότητα περίθαλψης και υποδοχής μεγάλου αριθμού ασθενών από τον Covid-19.

Ο δήμαρχος του Τράνι στην Πούλια έστειλε ένα μήνυμα από το Facebook με το οποίο ζητούσε την επέμβαση του στρατού, επειδή είναι μεγάλος ακόμη ο αριθμός των συμπολιτών του που αγνοούν τις οδηγίες και βολτάρουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ είναι επιτακτικό να μείνουν στο σπίτι και να μη συχνάζουν σε μέρη με πολυκοσμία.

Είναι επόμενο ότι σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε να είμαστε όλοι σύμμαχοι από την ίδια πλευρά του μετώπου, για λόγους εθνικούς πάνω από όλα.

Μετά από τις εικόνες και τα βίντεο που παρακολουθήσαμε με τους Ιταλούς να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο από τις βεράντες των σπιτιών τους ή τους διάσημους μουσικούς να τραγουδούν από τις οθόνες μέσω του ίντερνετ, είναι χρήσιμο να κάνουμε κάποιες αναλύσεις για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Να καταλάβουμε ότι οι πρώτες περιοχές, τα πρώτα χωριά όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν νοσούντες και δεν χαρακτηρίστηκαν κόκκινη ζώνη ή δεν μπήκαν σε καραντίνα ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Ανακοινώνοντας την επικείμενη καραντίνα της Λομβαρδίας, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογα μέτρα, κατόρθωσαν να πανικοβάλουν κόσμο ο οποίος εγκατέλειψε τα σπίτια του για να κατευθυνθεί νότια και αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Το έκαναν χωρίς να έχουν διακόψει τα νυχτερινά δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων, από κακή εκτίμηση του υπουργού Μεταφορών.

Ένα άλλο λάθος ήταν ότι δεν σταμάτησαν γρήγορα το πρωτάθλημα. Μετά τον αγώνα Λέτσε-Αταλάντα, πολλοί καταστηματάρχες ασθένησαν, προφανώς επειδή είχαν έρθει σε επαφή με φιλάθλους από το Μπέργκαμο.

Μόλις χθες ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας  Ατίλιο Φοντάνα κάλεσε ως σύμβουλο τον Γκουίντο Μπερτολάζο, πρώην επιθεωρητή της Πολιτικής Προστασίας, ένα πολύ χρήσιμο στέλεχος το οποίο η κυβέρνηση όφειλε από την πρώτη στιγμή να εμπλέξει στον μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Τώρα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο μέσα στην έκθεση του Μιλάνου.

Σύμφωνοι να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τον εχθρό του κορωνοϊού, αλλά τα λάθη που έγιναν ήταν αρκετά. Ας ελπίσουμε, όχι πάρα πολλά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης