Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την Τετάρτη, για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει τον αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια. «Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», διεμήνυσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Κάθε χρόνο, ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ πηγαίνει να κάνει απολογισμό του έργου του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Καπιτώλιο. Το εγχείρημα είναι γενικά αφιερωμένο μάλλον σε εθνικά ζητήματα αλλά, αυτή τη φορά, ο 79χρονος Δημοκρατικός αναμένεται να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο, αναφερόμενος ξανά στη συμμαχία «των δημοκρατιών» έναντι των «αυταρχικών καθεστώτων» που υποσχόταν να σχηματίσει όταν αναλάμβανε.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν προσκάλεσε την πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, να καθίσει πλάι της στο Καπιτώλιο. Τη σημαιοστολισμένη Πενσιλβάνια Άβενιου, τη μεγάλη οδική αρτηρία που συνδέει τον Λευκό Οίκο με το Κογκρέσο, χρωματίζει το μπλε και το κίτρινο του ουκρανικού εθνικού συμβόλου.

Στην ομιλία του, που αναμένεται να σχολιαστεί πολύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην καθημερινή ανησυχία των αμερικανικών νοικοκυριών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που θέλει να ξεπεραστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας, ειδικά του τομέα της τεχνολογίας.

«Έχουμε την επιλογή. Ένας τρόπος να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι να μειωθούν οι μισθοί και να φτωχύνουν οι Αμερικανοί. Έχω ένα καλύτερο σχέδιο. Αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, ας παράγουμε στις ΗΠΑ», υποστήριξε, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, που πασχίζει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα είναι σε καλά χέρια, βλέπει τη δημοτικότητά του να παραμένει βυθισμένη κάτω από το 40%, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τη χαμηλή ανεργία, παρά το ότι ο κλοιός της πανδημίας μοιάζει να χαλαρώνει – η μάσκα στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν θα είναι άλλωστε προαιρετική.

Τίποτε από όλα αυτά δεν ωφελεί μέχρι τώρα τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που φοβούνται ότι τον Νοέμβριο θα απολέσουν την οριακή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ηλεκτρίζει τους οπαδούς τους και το πολιτικό κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς οι διενέξεις για κοινωνικά ζητήματα, από την άμβλωση στην οπλοκατοχή, από τον αγώνα κατά του ρατσισμού ως τις σεξουαλικές διακρίσεις, δίνουν και παίρνουν όσο πάντα.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε στήσει προστατευτικές μπάρες γύρω από το κτήριο, στο οποίο επιτέθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 οι οπαδοί του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης