Ισχυρές ενδείξεις ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου στη βορειοανατολική Συρία, παρουσιάζει η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι «επέδειξαν επαίσχυντη αδιαφορία για τη ζωή αμάχων».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι τουρκικές δυνάμεις «πραγματοποίησαν σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου, ανάμεσα τους και εκτεταμένες δολοφονίες και παράνομες επιθέσεις κατά τις οποίες σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Διεθνής Αμνηστία, έρχονται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη στην Άγκυρα, μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την περιοχή με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τουρκική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 72 άμαχοι, εάν και η Άγκυρα διαβεβαίωνε ότι λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει τις απώλειες αυτές.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων υποστηριζόμενος από την Τουρκία επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΜΚΟ κάνει λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου» και βασίζεται στις μαρτυρίες 17 ανθρώπων – διασωστών, ιατρικού προσωπικού, εκτοπισμένων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε προσφέρουν αδιάσειστες αποδείξεις για επιθέσεις που εξαπολύονταν αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Αναφέρεται μάλιστα στη μαρτυρία ενός διασώστη της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος ανέσυρε πτώματα από τα ερείπια κτηρίου ύστερα από τουρκική επιδρομή στις 12 Οκτωβρίου εναντίον του χωριού Σαλχιγέ, κοντά σε ένα σχολείο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι.

«Δεν μπορούσα να πω αν (τα σκοτωμένα παιδιά) ήταν αγόρια ή κορίτσια διότι τα πτώματά τους ήταν μαύρα, σαν κάρβουνο», διηγήθηκε ο διασώστης.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης και στην εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες στις 12 Οκτωβρίου της πολιτικής αξιωματούχου των Κούρδων Εβρίν Χαλάφ. «Την οδήγησαν έξω από το αυτοκίνητό της, την χτύπησαν και την σκότωσαν με σφαίρες εν ψυχρώ μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια».

Η ιατρική έκθεση την οποία είδε η ΜΚΟ αναφέρει ότι η Κούρδισσα πολιτικός έφερε «πολλά τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, κατάγματα στα πόδια, το πρόσωπο και το κρανίο».

«Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια αιχμαλώτισαν και σκότωσαν τουλάχιστον δύο Κούρδους μαχητές», εξήγησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τους αντάρτες ότι απήγαγαν δύο αμάχους που εργάζονταν για ιατρική οργάνωση και οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Kumi Naidoo επέκρινε την τουρκική επιχείρηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

«Η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία έχει επιφέρει το χάος στις ζωές πολιτών οι οποίοι για άλλη μια φορά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν με τον συνεχή φόβο αδιάκριτων βομβαρδισμών, απαγωγών και δολοφονιών με συνοπτικές διαδικασίες. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επιδείξει μια πραγματικά ανάλγητη αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων, διενεργώντας παράνομες θανατηφόρες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kumi Naidoo.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης