Η τουρκική προτεσταντική κοινότητα παρακολουθεί την εκκαθάριση, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζει πίεση ενάντια στην εκκλησία.

Ο Mark Alan, συνταξιούχος δάσκαλος από το Fort Collins του Κολοράντο, ήταν 42 ετών όταν «ήρθε στην πίστη» και 65 όταν παντρεύτηκε για πρώτη φορά με την Duygu, μετανάστη από την Τουρκία. Το ζευγάρι μετεγκαταστάθηκε στην πόλη της Σμύρνης απολαμβάνοντας μια άνετη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντα ένιωθα ασφαλής στην Τουρκία, είχα στην καρδιά μου τον τουρκικό λαό» είπε ο Άλαν.

Όμως ολόκληρος ο κόσμος τους διαλύθηκε σε μία μέρα. Ο Άλαν επέστρεφε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο όταν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο από την τουρκική αστυνομία και του απαγορεύτηκε να εισέλθει ξανά στη χώρα. «Δεν εξήγησαν γιατί» είπε ο Άλαν. Επέμεινε ότι δεν είχε ρόλο στην τοπική εκκλησία στη Σμύρνη, όπου η σύζυγός του υπηρετούσε ως βιβλιοθηκάριος.

Ο Άλαν συγκαταλέγεται σε περισσότερους από 50 ξένους Προτεστάντες, συμπεριλαμβανομένων Φινλανδών, Γερμανών και Νοτιοκορεατών, στους οποίους έχει απαγορευτεί συνολικά η είσοδος στην Τουρκία από τις 26 Ιουνίου, με την αιτιολογία ότι αποτελούν «απειλή για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 5 Ιουνίου, η Joy Anna Crow Subasiguller, Αμερικανίδα σύζυγος Τούρκου πάστορα στην Άγκυρα, ειδοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ότι η άδεια διαμονής της δεν ανανεώθηκε. Της δόθηκαν 10 ημέρες για να φύγει. Δεν ανακοινώθηκε κάποια αιτιολογία στην 39χρονη μητέρα τριών παιδιών.

Προτεστάντες στην Τουρκία, οι οποίοι μίλησαν στο Al-Monitor υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, δήλωσαν ότι είχαν διαμαρτυρηθεί για τις υποθέσεις στις πρεσβείες τους στην Άγκυρα. «Μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Αυτό ήταν ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας» δήλωσε ένας από αυτούς στο Al-Monitor.

Οι απελάσεις αυτές καταγράφηκαν στην ετήσια έκθεση 2019 του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης