Μια νέα δράση φιλοκούρδων ακτιβιστών στη Σουηδία προκάλεσε την τουρκική καταδίκη, με την Άγκυρα να εκφράζει τη λύπη της για μια «απαράδεκτη» ενέργεια, τη στιγμή που η Στοκχόλμη ελπίζει να άρει το τουρκικό βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα, σουηδική οργάνωση που υποστηρίζει κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία, η οποία κινητοποιείται τακτικά τους τελευταίους μήνες, δημοσίευσε τη Δευτέρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με περιεχόμενο που στρέφεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δείχνει να προβάλλεται μια σημαία του PKK στο κτήριο του σουηδικού κοινοβουλίου, μια ημέρα μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού κοινοβουλίου ανέφερε ότι ορισμένα άτομα χρησιμοποίησαν προτζέκτορα για να προβάλουν μηνύματα στον τοίχο του κτηρίου της Βουλής στην πρωτεύουσα της Σουηδίας αργά την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε λάβει καμία τεκμηρίωση για το ποιο ήταν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που προβλήθηκαν. Πλάνα που κοινοποιήθηκαν αρχικά στο Twitter από τη Σουηδική Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα δείχνουν μια σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να προβάλλεται πάνω στο κτήριο της Βουλής. Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ένα φλεγόμενο ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.

Μια άλλη εικόνα που κοινοποίησε η φιλοκουρδική οργάνωση περιλαμβάνει κείμενο που γράφει «Λευτεριά στον Οτσαλάν», σε μια αναφορά στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Και αυτή η εικόνα προβλήθηκε στο κτήριο της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου είπε: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, πολλά άτομα στάθηκαν σε μια αποβάθρα στην απέναντι πλευρά του ποταμού από την οποία φαίνεται το κτήριο Ρικσντάγκ (σουηδικό κοινοβούλιο) και πρόβαλαν μηνύματα στο εξωτερικό του». «Τα άτομα έφυγαν όταν έφτασαν οι φρουροί ασφαλείας του Ρικσντάγκ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος μέσω email.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εντελώς απαράδεκτο τρομοκράτες του PKK να συνεχίζουν να δρουν ελεύθερα στη Σουηδία, η οποία είναι χώρα υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αντέδρασε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. «Αναμένουμε από τις σουηδικές αρχές να ερευνήσουν αυτό το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι δράστες», πρόσθεσε.

Ορκισμένος εχθρός της τουρκικής κυβέρνησης, το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο από την Άγκυρα, αλλά και από τη Σουηδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Ροζάβα υποστηρίζει πιο άμεσα την YPG, μια κουρδική ένοπλη οργάνωση στη Συρία. Η YPG υποστηρίζεται από τη Δύση στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα θεωρεί την οργάνωση αυτή παρακλάδι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τη Σουηδία να μην δώσει άδεια να πραγματοποιηθεί φιλοκουρδική διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Στοκχόλμη, αφού ένας αυστηρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στη Σουηδία.

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, η Σουηδία και οι δυτικοί σύμμαχοί της ελπίζουν ότι η Άγκυρα θα άρει επιτέλους τις αντιρρήσεις της απέναντι στο αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο η τελευταία κατέθεσε μαζί με τη Φινλανδία τον Μάιο του 2022.

Τη Δευτέρα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν «σύντομα» για να συζητήσουν για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει για τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα.

Η Τουρκία επικύρωσε τον Μάρτιο το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να αντιτίθεται στο αίτημα της Σουηδίας. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης, η Τουρκία αναφέρει πως η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, που είχαν σκοπό να κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας στον τομέα της ασφάλειας.

Η Σουηδία έχει ένα ακόμη «αγκάθι» στην πορεία ένταξής της: την Ουγγαρία. Και η Βουδαπέστη δεν έχει επικυρώσει ακόμη την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας και από την πλευρά της απαιτεί από τη Στοκχόλμη να σταματήσει τις επικρίσεις της για οπισθοδρόμηση σε θέματα κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης