Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Στο πολύ ευαίσθητο θέμα του μητρικού θηλασμού αναφέρεται, με ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sarah Wiener, επισημαίνοντας ότι, το ποσοστό θηλασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε χώρες της ΕΕ με υψηλά εισοδήματα , όπου πωλούνται περισσότερα υποκατάστατα προϊόντα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως τονιζει, το μητρικό γάλα είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και είναι πολύ πιο υγιεινό από τα υποκατάστατα προϊόντα ενώ, μια μικρότερη περίοδος θηλασμού, οδηγεί σε μια σύνθεση μικροβιώματος στα παιδιά παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στην περίπτωση της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Αυστριακή ευρωβουλευτής, παρά την αποδεδειγμένη σημασία του μητρικού γάλακτος για την υγεία, ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος εφαρμόζεται μόνο εν μέρει στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην αντίστοιχη οδηγία του 2015 λείπουν μέτρα όπως η απαγόρευση των δώρων σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Κι όμως, το ποσοστό θηλασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και πωλούνται περισσότερα υποκατάστατα προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, και παρά τη σαφή σύσταση του ΠΟΥ για προσαρμογή των κανόνων και το γεγονός ότι νέες μελέτες επιβεβαιώνουν τη σημασία του περιορισμού αυτής της διαφήμισης, στην απάντησή της σε ερώτηση του Tilly Metz, η Κομισιόν δεν ανέφερε ότι είχε τέτοια σχέδια.

Ευλογα και απλά τα ερωτήματα που υποβάλλονται:

Αναγνωρίζει η Κομισιόν τον σημαντικό ρόλο του μητρικού γάλακτος για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μέχρι την ενηλικίωση;

Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι αυτό, γιατί η Κομισιόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων, παρόλο που αυτό θα ωφελούσε πολλούς μελλοντικούς πολίτες της ΕΕ;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης