Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η συμπερίληψη των μονάδων αποτέφρωσης αστικών απορριμμάτων, στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, θα προκαλέσει αύξηση του φόρου για τα απόβλητα στους ευρωπαίους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτή την αποκάλυψη προβαίνει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Marco Zanni, τονίζοντας ότι, γι’ αυτήν την τόσο σημαντική απόφαση, δεν έχει διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων στους πολίτες.

Υπενθυμίζει ότι στις 22 Ιουνίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), το οποίο θα περιλαμβάνει μονάδες αποτέφρωσης αστικών απορριμμάτων από το 2026 αλλά υπογραμμίζει ότι, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων πριν από τη συμπερίληψή τους.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής θεωρεί βέβαιον ότι, αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, καθώς θα επιβραδύνει τις επενδύσεις στον τομέα και θα αυξήσει το κόστος διάθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα κράτη μέλη επιβάλλουν φόρο στα απόβλητα -με μεταβλητό συντελεστή- που λαμβάνει υπόψη το κόστος της διάθεσης των αποβλήτων. Η τιμή μιας άδειας εκπομπής για έναν τόνο CO2 πλησίασε τα 98 ευρώ τον Αύγουστο του 2022 και επί του παρόντος ανέρχεται σε περίπου 77 ευρώ, ενώ η διάθεση ενός τόνου αποβλήτων παράγει περίπου έναν τόνο εκπομπών CO.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν αν γνωρίζει το γεγονός ότι η συμπερίληψη των προαναφερόμενων εγκαταστάσεων στο ETS θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου για τα απόβλητα για τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς και αν συμφωνεί ότι πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων πριν ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης