Τέσσερις Αιθίοπες εργαζόμενοι για ξένα μέσα ενημέρωσης που είχαν συλληφθεί στην περιοχή Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, αφέθηκαν σήμερα Τετάρτη ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, σύμφωνα με Αιθίοπα αξιωματούχο και μέσα ενημέρωσης.

Ένας δημοσιογράφος του BBC, ο Τζιρμάι Γκέμπρου, δύο διερμηνείς που συνεργάζονται με το AFP και τους Financial Times, και ντόπιος δημοσιογράφος που συνεργάζεται με τους New York Times, είχαν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης για τα οποία εργάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι διερμηνείς αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες» δήλωσε ο Αμπέμπε Γκεμπρέχιουοτ Γιχντέγκο, αναπληρωτής επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Τιγκράι στο Reuters.

Το BBC επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου του σε μήνυμά του στο Twitter, ενώ το AFP και οι New York Times επιβεβαίωσαν επίσης με ηλεκτρονικά τους μηνύματα στο Reuters ότι οι συνεργάτες τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε ότι ο ντόπιος δημοσιογράφος με τον οποίο συνεργαζόμασταν αφέθηκε ελεύθερος και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες» δήλωσε η αντιπρόεδρος επικοινωνιών των New York Times Ντάνιελ Ρόουντς Χα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας άφησαν να φύγουμε σήμερα. Δεν είπαν τίποτε για τους λόγους για τους οποίους μας αφήνουν να φύγουμε. Αλλά είπαν ότι αποφάσισαν να μας αφήσουν ελεύθερους» ανέφερε ο διερμηνέας του AFP Φίτσουμ Μπερχάνεμ μιλώντας τηλεφωνικώς από την Αντίς Αμπέμπα στο πρακτορείο.

Ο Φίτσουμ Μπερχάνε και ο διερμηνέας των Financial Times Αλούλα Ακάλου είχαν συλληφθεί το Σάββατο αφού είχαν εργαστεί για τρεις ημέρες με τους ξένους ανταποκριτές για την κρίση στο Τιγκράι.

Ο Αιθίοπας δημοσιογράφος Τέμρατ Γεμάνε είχε επίσης συλληφθεί το Σάββατο, ακολουθούμενος από τον δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα.

Οι Αρχές δεν αιτιολόγησαν τη σύλληψή τους και προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί τους για να σχολιάσουν την απελευθέρωση των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το AFP.

Οι Financial Times και το AFP είχαν εξασφαλίσει άδεια από την Αιθιοπική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης (EBA) και το Υπουργείο Ειρήνης για τη μετάβαση δημοσιογράφων τους στο Τιγκράι, όπου η πρόσβαση των δημοσιογράφων έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που άρχισαν εχθροπραξίες πριν από τέσσερις μήνες.

Χθες, Τρίτη, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την τύχη των τεσσάρων ανδρών, κρίνοντας ότι οι συλλήψεις αυτές «δεν είναι συμβατές με τη δέσμευση της αιθιοπικής κυβέρνησης να εγκρίνει την πρόσβαση διεθνών μέσων ενημέρωσης στο Τιγκράι».

Η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC), ανεξάρτητος οργανισμός που συνδέεται ωστόσο με την κυβέρνηση, είχε ζητήσει από τις Αρχές να αποκαλύψουν ενδεχόμενες κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων ανδρών ή να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ έχει επιβλέψει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2018, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης περισσότερων από 250 μέσων ενημέρωσης και της απελευθέρωσης δεκάδων δημοσιογράφων.

Ωστόσο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται σε ξεσπάσματα βίας, όπως αυτό στην Τιγκράι, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες από πέρυσι ανάμεσα στα ομοσπονδιακά στρατεύματα και το πρώην τοπικό κυβερνητικό κόμμα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τη σύλληψη τουλάχιστον 13 δημοσιογράφων στην Αιθιοπία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του εικονολήπτη του Reuters Κουμέρα Γκεμέτσου, ο οποίος κρατήθηκε χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 12 ημέρες.

Ο Άμπι κήρυξε τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων επί του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) μετά την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από σημαντικές πόλεις της περιοχής αυτής στα τέλη του Νοεμβρίου.

Ωστόσο εξακολουθούν να γίνονται κάποιες μάχες σε ορισμένα μέρη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης