Ε.Ε.: Ο γαμπρός του Τραμπ συζήτησε τις «ιδέες» του για το Μεσανατολικό με την ηγεσία της Κομισιόν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, 22:35
Ε.Ε.: Ο γαμπρός του Τραμπ συζήτησε τις «ιδέες» του για το Μεσανατολικό με την ηγεσία της Κομισιόν

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε σήμερα «τις ιδέες του» για τη Μέση Ανατολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η συνάντηση αυτή έγινε κατόπιν αιτήματος του Κούσνερ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος για τη διπλωματία Φεντερίκα Μογκερίνι άκουσαν τις ιδέες του κ. Κούσνερ και υπογράμμισαν το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», εξήγησε.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν επίσης στη σημασία που έχει «η οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής», την οποία χαρακτήρισαν «κρίσιμη». Θα πρέπει να συνοδεύεται «από βιώσιμη πολιτική πρόοδο που θα λαμβάνει υπόψη τις επιδιώξεις τόσο των Παλαιστίνιων όσο και των Ισραηλινών».

Σημειώνεται πως δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για τις «ιδέες» που παρουσίασε ο Κούσνερ για την επίλυση του Μεσανατολικού. Το σχέδιό του, που ακόμη παραμένει απόρρητο, προκαλεί ήδη έντονες αμφιβολίες, ακόμη και σε μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι το σχέδιο «μπορεί να απορριφθεί», λέγοντας ότι καταλαβαίνει «γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς».

Στις 25 και 26 Ιουνίου στο Μπαχρέιν πρόκειται να παρουσιαστεί το οικονομικό μέρος αυτής της πρότασης. Το πολιτικό μέρος παραμένει άγνωστο, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ζητά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, δηλαδή υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, 22:35