Παρόλο που η πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 απαλλάσσει τον Donald Trump, οι Δημοκρατικοί  εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιδιώκουν όπως ο Robert Mueller, που συνέταξε την έκθεση, να καταθέσει δημοσίως ενώπιον του Κογκρέσου για το έργο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την Πέμπτη, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να απολύσει τον Mueller.

Η νομική ομάδα του προέδρου Trump, πάντως, περιέγραψε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ως «ολοκληρωτική νίκη».

Το κείμενο που εκδόθηκε σε 448 σελίδες είναι αποτέλεσμα 22μηνης έρευνας από τον Mueller, ο οποίος διορίστηκε για να διερευνήσει υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 και πιθανή συμπαιγνία με την εκστρατεία για την εκλογή του Donald Trump.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιέχει η έκθεση;
 
Η έκθεση του Mueller δεν διαπίστωσε εγκληματική συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συγκεκριμένο νομικό συμπέρασμα για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ  προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα.

«Αν είχαμε διαπιστώσει – έπειτα από διεξοδική διερεύνηση των γεγονότων-  ότι ο πρόεδρος εμπόδισε τη Δικαιοσύνη, θα το δηλώναμε» αναφέρει η έκθεση. «Με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα ισχύοντα νομικά πρότυπα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτήν την κρίση. Αλλά, ενώ η έκθεση αυτή δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει επίσης».

Η έκθεση αποκαλύπτει:

Ο πρόεδρος Trump ανέθεσε σε δικηγόρο του Λευκού Οίκου να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Mueller από τις υποτιθέμενες «συγκρούσεις συμφερόντων», αλλά ο δικηγόρος παραιτήθηκε επειδή «δεν σχεδίαζε» να ακολουθήσει την οδηγία.

Ο κ. Trump, όντας ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν ανακοινώθηκε η έρευνα, είχε αναφωνήσει: «Ω Θεέ μου, αυτό είναι τρομερό, αυτό είναι το τέλος της προεδρίας μου».

Ο Mueller εξέτασε 10 δράσεις του προέδρου για την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως δήλωσε, «σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε ενώπιον της κοινής γνώμης». Η έκθεση αναφέρει ότι η πιθανή παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο απέτυχε μόνο επειδή τα μέλη της κυβέρνησής του αρνήθηκαν να «εκτελέσουν εντολές».

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος στις ερωτήσεις τους  «ανεπαρκείς», αλλά επέλεξαν να μην επιδιώξουν ενδεχόμενη μακροχρόνια νομική μάχη για να τους δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Τι λένε οι Δημοκρατικοί;

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Nancy Pelosi και Chuck Schumer, σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι η έκθεση περιγράφει «την ανησυχητική εικόνα του προέδρου ο οποίος έχει πλέξει πλέγμα από απάτη, ψέματα και ανάρμοστη συμπεριφορά».

Το Δημοκρατικό κόμμα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να αποκτήσει το πλήρες, μη επεξεργασμένο έγγραφο, και να καταθέσει ο Mueller ενώπιον του Κογκρέσου.
Η βουλευτής Jackie Speier δήλωσε στο BBC ότι ο Mueller «πέταξε την μπάλα στο Κογκρέσο» και πρόσθεσε πως «πρέπει να επιδιώξετε να μη γίνεται παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης εδώ μέσα».

Οι Δημοκρατικοί επιτέθηκαν επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης William Barr, κατηγορώντας τον ότι τους «παραπλάνησε» με περίληψη των ευρημάτων της έκθεσης που είχε προηγηθεί, σχετικά με το αν ο πρόεδρος Trump παρακώλυσε τη Δικαιοσύνη.

Ο Barr παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε τον πρόεδρο.

Η έκθεση θεωρείται από καιρό ως ένα πιθανό εργαλείο για την αποπομπή του προέδρου, αλλά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Steny Hoyer, δήλωσε ότι αυτό δεν θα «αξίζει τον κόπο σε αυτό το σημείο».
«Αφού θα γίνουν εκλογές σε 18 μήνες, ο αμερικανικός λαός θα δείξει την κρίση του» ανέφερε στο CNN.

Μερικές σκέψεις σχολιαστών

Οι αποκαλούμενοι «Russiagaters» (από το «Russiagate», όπως το Γουότεργκεϊτ) θα προσπαθήσουν τώρα να βρουν οποιαδήποτε λέξη μέσα στην έκθεση Mueller που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντικρούσουν τα συμπεράσματά της. Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα ήταν να προσδιοριστεί αν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump ή οποιουδήποτε ατόμου που συνδέεται με την εκστρατεία είχαν συνωμοτήσει ώστε συντονισμένα με τη ρωσική κυβέρνηση να παρέμβουν στις εκλογές του 2016 .

[…] «Η  έκθεση του ειδικού εισαγγελέα αναφέρει ότι η έρευνά του δεν απέδειξε ότι τα μέλη της εκστρατείας Trump συνωμότησαν ή συντονίσθηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις εκλογικές παρεμβάσεις της».

Πληροφορίες από BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης