Μια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καμπούλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας όπου οι δυτικές χώρες ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών.

Όπως μετέδωσε το BBC πριν από λίγο, ένας αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι πράγματι σημειώθηκε μια έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση με ρουκέτα η οποία έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν επλήγη το αεροδρόμιο. Ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα, όμως κάποια τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο σκοτώθηκαν από την επίθεση με τη ρουκέτα, και πως ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά. 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, όπως δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα στρατιωτικό πλήγμα στην Καμπούλ.

Οι ίδιοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K, του αφγανικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι επικαλούνται τις πρώτες πληροφορίες και ότι αυτές πιθανόν να αλλάξουν. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έκρηξη που προκλήθηκε από τη ρουκέτα αποτελεί πλήγμα της αμερικανικής αυτής επίθεσης.  Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι μια αμερικανική αεροπορική επίθεση είχε στόχο έναν βομβιστή αυτοκτονίας σε όχημα την Κυριακή που ήθελε να επιτεθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω της εκκένωσης του αμερικανικού στρατού εκεί. Υπήρχαν λίγες πρώτες λεπτομέρειες για το περιστατικό, καθώς και ένα πλήγμα με ρουκέτα σε μια γειτονιά βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Τα δύο περιστατικά φάνηκαν αρχικά να είναι ξεχωριστά, αν και οι πληροφορίες και για τα δύο παραμένουν αραιές.

 

Ένας Αφγανός αστυνομικός δήλωσε ότι μία ρουκέτα έπληξε μια γειτονιά βορειοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ εν μέσω της εκκένωσης των ΗΠΑ εκεί, σκοτώνοντας ένα παιδί. Ο Ρασίντ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, λέει ότι η ρουκέτα χτύπησε το απόγευμα της Κυριακής. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, μέχρι στιγμής.

Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε, ωστόσο κάποιοι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως η νέα έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που δείχνουν μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τα κτήρια που φέρεται να βρίσκονται στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη.

 

Διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες και αναφέρουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση σε κτήριο με ρουκέτα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πλήγμα με ρουκέτες σε σπίτι σε κατοικημένη περιοχή, το οποίο καταστράφηκε. 

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσαν μια έκρηξη που πρέπει να οφείλεται σε επίθεση με ρουκέτα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί το περιστατικό από επίσημες πηγές. 

 

Έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, το ΙSIS-K, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανή» μια νέα τρομοκρατική επίθεση. Μια αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπολύθηκε ως απάντηση, με το Πεντάγωνο να ισχυρίζεται ότι σκότωσε δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS-K, μεταξύ των οποίων και τον «αρχιτέκτονα» της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ. 

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter και φέρεται να απεικονίζει το σημείο της νέας έκρηξης: 

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για όσους επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να ολοκληρώσουν την αποστολή εκκένωσής τους στην Καμπούλ πριν από την προθεσμία της Τρίτης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για όσους παραμείνουν στη χώρα πέραν της προθεσμίας.

Από τις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ εκκένωσαν και διευκόλυναν την εκκένωση περίπου 114.400 ατόμων και περίπου 120.000 από τα τέλη Ιουλίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως στο Αφγανιστάν παραμένουν περίπου 300 Αμερικανοί πολίτες που επιθυμούν να αποχωρήσουν. 

Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πρεσβεία στο Αφγανιστάν από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «περισσότερες επιθέσεις, άλλες επιχειρήσεις» εναντίον του ISIS του Χορασάν.

“Μετά την 31η Αυγούστου θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφαλής διέλευση για κάθε Αμερικανό πολίτη, κάθε νομίμως μόνιμο κάτοικο”, είπε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί στην εκπομπή του CBS “Face the Nation”.

Αυτό προϋποθέτει κάποιας μορφής συνεχή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν, που έχουν σήμερα τον έλεγχο της χώρας, την οποία κυβερνούσαν από το 1996 ως το 2001, όταν ανατράπηκαν από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε τρομοκράτες της αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Το τωρινό σχέδιό μας είναι να μην έχουμε συνεχή διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν από την 1η Σεπτεμβρίου”, πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι “οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν” έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης