Στελέχη των Δημοκρατικών ζήτησαν χθες Τετάρτη να επανεξεταστεί η συμμαχία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ, μετά τη θανάτωση δι’ αποκεφαλισμού 37 Σαουδαράβων καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών για «τρομοκρατία».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας που εκτελέστηκαν την Τρίτη ανήκαν στη σιιτική μειονότητα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον τρεις από τους καταδικασθέντες ήταν ανήλικοι όταν δικάστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς — ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020 — αυτές οι εκτελέσεις «δείχνουν πόσο επείγον έχει γίνει για τις ΗΠΑ να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με το δεσποτικό καθεστώς στη Σαουδική Αραβία», ιστορικά σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον οφείλει να «επιδείξει πως οι Σαουδάραβες δεν έχουν λάβει εν λευκώ άδεια να συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να υπαγορεύουν την εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε ο Σάντερς.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει να «επανεξεταστεί η σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία» μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο εσωτερικό του προξενείου της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι τελευταίες πληροφορίες εντείνουν τις ανησυχίες μου. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την αυξανόμενη καταφυγή της Σαουδικής Αραβίας στις εκτελέσεις, πάνω απ’ όλα όταν υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα για την εγκυρότητα των δικών», πρόσθεσε η πολιτικός μέσω Twitter.

Ο Τραμπ δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να διατηρηθεί αλώβητη η στενή σχέση της κυβέρνησής του με το Ριάντ, κάτι που επανέλαβε ακόμη και μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ερωτηθείσα για τις εκτελέσεις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει εγείρει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας «κάθε φορά» που εκφράστηκαν ανησυχίες.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, και όλες τις κυβερνήσεις, να τηρούν και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, να εγγυώνται δίκαιες δίκες (…) την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν σχολίασε τις εκτελέσεις, αλλά διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον εναντιώνεται στην επιβολή της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις όπου το πρόσωπο που εκτελείται ήταν ανήλικο όταν διαπράχθηκε το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε.

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τη Σαουδική Αραβία σημαντικό σύμμαχο, λόγω των μεγάλων αγορών αμερικανικών οπλικών συστημάτων, των αποθεμάτων πετρελαίου του σουνιτικού βασιλείου καθώς και λόγω της εχθρότητάς του έναντι του σιιτικού Ιράν, μαύρου προβάτου για τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα της Δύσης όπου συνεχίζει να επιβάλλεται ακόμη η θανατική ποινή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης