Οι Αρχές της Πολιτείας του Τενεσί εκτέλεσαν χρησιμοποιώντας ηλεκτροπληξία χθες βράδυ [στις 19:26 της Πέμπτης τοπική ώρα· 03:26 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας] τυφλό θανατοποινίτη, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του με φρικιαστικό τρόπο — την είχε κάψει ζωντανή — πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Ο Λι Χολ, 54 ετών, οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρίβερμπεντ στο Νάσβιλ, διευκρίνισε ο Τάιλι Τρέισερ, εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λιρόι Χολ επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα αντί της χορήγησης με ενδοφλέβια ένεση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών, καθώς ο νόμος στο Τενεσί δίνει τη διακριτική ευχέρεια στους θανατοποινίτες να διαλέξουν τον τρόπο εκτέλεσής τους από το 1999.

Ο άνδρας, αφού κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα μπίρας, περίμενε τη σύντροφό του επί πέντε χρόνια, την Τρέισι Κρόζερ, μπροστά στο σπίτι της γιαγιάς της, κι όταν εκείνη έφθασε εκεί, διαπληκτίστηκε μαζί της πριν περιλούσει την ίδια και το εσωτερικό του αυτοκινήτου της με βενζίνη και βάλει φωτιά.

Οι συνήγοροι του Χολ έκαναν πολλαπλές προσφυγές στην πολιτειακή και την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για να αναθεωρηθεί η ποινή του, ειδικά αφού τυφλώθηκε στη φυλακή, επειδή δεν του προσφέρθηκε επαρκής θεραπεία για το γλαύκωμα από το οποίο έπασχε. Αλλά όλες οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν και χθες ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής του νότου, ο Μπιλ Λι, αρνήθηκε να δείξει επιείκεια και ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν «διατεθειμένος να επέμβει». Η τελευταία προσφυγή των συνηγόρων του στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την επίκληση του γεγονότος ότι μια ένορκος ήταν θύμα συζυγικής βίας και άρα η αμεροληψία της ήταν αμφισβητούμενη, απορρίφθηκε και αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολιτεία Τενεσί ανέστειλε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2009, με φόντο την πολεμική για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με ενδοφλέβια χορήγηση χημικών προϊόντων. Το 2018, οι αρχές της Πολιτείας αποφάσισαν να τερματίσουν το μορατόριο και έκτοτε έχουν θανατώσει πέντε καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών, ανάμεσά τους τρεις που οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα.

Ο φόνος της Κρόζερ από τον Χολ έγινε τρεις εβδομάδες μετά τον χωρισμό τους, την άνοιξη του 1991. Μια περίοικος είδε πυρκαγιά στη μέση του δρόμου, κάλεσε την πυροσβεστική και την αστυνομία. Ο γιος της έτρεξε να βοηθήσει το θύμα.

Ο νεαρός τότε Χολ αφού περιέλουσε την πρώην σύντροφό του με βενζίνη ενώ εκείνη καθόταν στη θέση του οδηγού έβαλε φωτιά με αναπτήρα. Ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψή του πως απλά ήθελε να της κάψει το αυτοκίνητο, πράγμα που είχε κάνει ήδη μια φορά.

Η γειτόνισσα που ειδοποίησε την αστυνομία, επικαλούμενη όσα της είπε ο γιος της, αποκάλυψε πως το θύμα διατηρούσε τις αισθήσεις του και αποκάλυψε τι συνέβη. Ο Χολ, ο πρώην σύντροφός της, «μου έβαλε φωτιά», είπε.

Οι εργαζόμενοι στο κέντρο άμεσης βοήθειας που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν τη νεαρή με εγκαύματα στο 95% του σώματός της. Η Κρόζερ υπέκυψε μερικές ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Ο Λι Χολ έγινε ο 21ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ από την αρχή του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης