Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στη Βαρκελώνη έχουν αυξήσει τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Vox και σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, τότε η ακροδεξιά παράταξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 15% στο κόμμα. Ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές είναι εάν η άνοδος του Vox είναι ευκαιριακή, ως αντίδραση των Ισπανών απέναντι στα καταλανικά αιτήματα, ή εάν πρόκειται για μία συμπαγή μετατόπιση του δεξιού εκλογικού σώματος. Όπως φαίνεται, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των προσεχών ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, όλοι φαίνεται πως χάνουν σε αυτό το εκλογικό παιχνίδι: το κυβερνών Σοσιαλιστικό PSOE βρίσκεται δημοσκοπικά κάτω από τον αριθμό των βουλευτών που συγκέντρωσε στις εκλογές της 28ης Απριλίου. Εμφανώς χαμένο βγαίνει από τις σφυγμομετρήσεις και το ΡΡ που, παρά την ισχνή άνοδό του, δεν φαίνεται να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών, ενώ απώλειες εμφανίζονται να έχουν και εκείνα τα κόμματα που έμοιαζαν να διατηρούν τις δυνάμεις τους, όπως οι Podemos και το καταλανικό κεντροαριστερό κόμμα της ERC.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τα επεισόδια στο αεροδρόμια του Ελ Πρατ στη Βαρκελώνη, στα πρότυπα των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ, και την επικείμενη εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, ο μόνος που φαίνεται να ευνοείται από την πολιτική συγκυρία είναι το Vox.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης