Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Παρουσιάζοντας, σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τους κύριους στόχους και την πολιτική στρατηγική της Γαλλικής Προεδίας στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε με μία οδυνηρή διαπίστωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους βασίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ (δημοκρατία, πρόοδος και ειρήνη) βρίσκονται πλέον υπό απειλή και θα πρέπει άμεσα «να τους δοθεί νέα πνοή», είπε.

Προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου σηματοδοτεί την αρχή του αυταρχισμού και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να ξανακερδίσει όσους «απομακρύνονται» από τις δημοκρατικές αρχές.

Διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, θα δώσει προτεραιότητα στις νομοθετικές προτάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης, στη διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, στην παροχή δικαιωμάτων στους εργαζομένους μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην εγγύηση της ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρότεινε επίσης να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής τεχνολογίας και της ασφάλειας, στους οποίους θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος επί των σχετικών σχεδίων νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου.

Στον τομέα της άμυνας, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει τους κινδύνους και να εγγυάται τη δική της ασφάλεια. Υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στιβαρά σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις και απόπειρες αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, ιδίως από τη Ρωσία, και να τιμωρήσουμε αποτελεσματικά όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič επεσήμανε το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια αμφισβητείται: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, εάν χρειαστεί». Αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση με την Αφρική, στις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην οικονομική και τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης («επαναφέρουμε την τεχνολογία στην Ευρώπη») ως προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα επιδείξει καλή θέληση, αλλά ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν εταίρο που να κάνει το ίδιο.

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου Μακρόν, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων σε μεγάλο βαθμό επικρότησαν τις γαλλικές προτεραιότητες, αλλά αναφέρθηκαν σε περαιτέρω τομείς στους οποίους θα πρέπει να παρουσιαστούν αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των ψηφοφοριών με ομοφωνία στο Συμβούλιο στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων, ώστε να είναι η ΕΕ σε θέση να απαντήσει αυστηρά, μεταξύ άλλων, στην «συμπεριφορά του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν», στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας μεταξύ των μισθών ανδρών και γυναικών καθώς και στην αναθεώρηση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Αρκετοί ομιλητές ζήτησαν να σημειωθεί πρόοδος σε θέματα κράτους δικαίου που αφορούν την Ουγγαρία και την Πολωνία και επέκριναν τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης για την συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις νέες προτάσεις της λεγόμενης «πράσινης ταξινομίας» – δηλ. στους τομείς που μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης