Ένταση στην Ιερουσαλήμ λόγω της απόπειρας των Αρχών να κάνουν έξωση σε οικογένεια Παλαιστινίων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 14:48
Ένταση στην Ιερουσαλήμ λόγω της απόπειρας των Αρχών να κάνουν έξωση σε οικογένεια Παλαιστινίων

Η ισραηλινή αστυνομία διαπραγματευόταν με έναν Παλαιστίνιο που έχει καταφύγει στη στέγη του σπιτιού του με ένα βαρέλι βενζίνη στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς η οικογένειά του κινδυνεύει με έξωση.

Ο Μοχάμεντ Σαλχίγια έχει καταφύγει στη στέγη του σπιτιού του με ένα βαρέλι βενζίνη, όπως δήλωσε ανταποκριτής του AFP, λίγο αφού έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί οι οποίοι προσπάθησαν να διώξουν την οικογένειά του, η οποία απειλείται με έξωση από το 2017.

Η ισραηλινή αστυνομία και η δημαρχία της Ιερουσαλήμ σε κοινή τους ανακοίνωση επισήμαναν ότι μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να γίνει σεβαστή η εντολή έξωσης, καθώς το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι έχει δοθεί για την ανέγερση σχολείου για τα παιδιά της γειτονιάς.

Η αστυνομία εξήγησε ότι γίνονταν «διαπραγματεύσεις» στο σημείο με τους κατοίκους που παρέμεναν στο σπίτι.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το κομμάτι της πόλης που προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστίνιων που ζουν στην περιοχή επί δεκαετίες είναι αντιμέτωπες με την απειλή της έξωσης.

Πέρυσι τον Μάιο οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς τις οικογένειες αυτές στη Σέιχ Τζάρα είχαν καταλήξει σε συγκρούσεις με τους εποίκους και την ισραηλινή αστυνομία, οι οποίες αποτέλεσαν και αφορμή για έναν νέο γύρο έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών.

Σύμφωνα με τη Λόρα Γουόρτον, δημοτική σύμβουλο που βρισκόταν σήμερα στη Σέιχ Τζάρα, «το σχολείο θα μπορούσε να ανεγερθεί χωρίς να εκδιωχθούν οι οικογένειες». «Υπάρχει αρκετός χώρος», δήλωσε στο AFP.

Περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι και 210.000 Ισραηλινοί ζουν αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι τελευταίοι σε παράνομους οικισμούς βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο, αν οι Εβραίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν τον πόλεμο του 1948 και τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφεί «η ιδιοκτησία τους».

Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος για τους Παλαιστίνιους που έχασαν τα υπάρχοντά τους στη διάρκεια του πολέμου και οι παλαιστινιακές οικογένειες διαβεβαιώνουν ότι αγόρασαν νόμιμα τις ιδιοκτησίες τους από τις Αρχές της Ιορδανίας που έλεγχαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1948 ως το 1967.

Επτά οικογένειες Παλαιστινίων από τη Σέιχ Τζάρα προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί η απόφαση για την έξωσή τους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 15:13