Τη συνέχιση του διαλόγου με τη Δύση ώστε να αποφευχθεί, έστω και την ύστατη ώρα, μια ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας (14/2).

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγμάτευσης με τη Δύση όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί, αλλά και ότι απέχουν πολύ από το να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον και ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. «Πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες. Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας δεν έχουν εξαντληθεί. Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στον Πρόεδρο Πούτιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, με τον τελευταίο να απαντά μονολεκτικά «εντάξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά τον Πούτιν, ο Λαβρόφ συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σοϊγκού είπε πως τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είτε ολοκληρώνονται είτε οδεύουν προς ολοκλήρωση, αλλά δεν διευκρίνισε εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από εκεί ή όχι. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση που θα δώσει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Έγκαιρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS, ερωτηθείς για το πότε συγκεκριμένα θα πρέπει να αναμένει κανείς την έγκριση από τον Πούτιν της τελικής απάντησης. Ο Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο, έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα από το Κίεβο τη Ρωσία να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. «Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα γεωπολιτικό όπλο. «Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε, ακόμη, πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα «εγγυάτο την ασφάλειά μας», μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ’ επανάληψη οι ουκρανικές αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

«Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε ο Β. Ζελένσκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης