Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος θα επισκεφθεί οικισμό Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Θα επισκεφθεί την οινοποιία Psagot, βόρεια της Ιερουσαλήμ, κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ενώ αναμένεται να γίνει επίσης ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος θα πάει στο κατεχόμενο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της περιοχής στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει, τις πληροφορίες αυτές ως εδώ. Στο δελτίο Τύπου για την περιοδεία του Πομπέο σε επτά χώρες που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη αναφέρεται απλά πως θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ θα γίνει δύο μήνες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει στο παρελθόν τον εποικισμό των κατεχομένων — οι οικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο — και είχε δεσμευθεί να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οινοποιία Psagot, που αναμένεται να επισκεφθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται στην καρδιά διεθνούς δικαστικής μάχης καθώς με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποχρεώθηκε να τοποθετεί ετικέτες στις φιάλες της που πρέπει να αναφέρουν ότι παράγονται στους ισραηλινούς οικισμούς και όχι στο Ισραήλ.

Η εταιρεία δημιούργησε σειρά κρασιών με ειδική ετικέτα προς τιμήν του Μάικ Πομπέο όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναίρεσε, πριν από έναν χρόνο, τη θέση ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, που είχε υιοθετηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1978.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξάλλου υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στην άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ήδη συνεχάρη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ιστότοπος Axios συνδέει την επίσκεψη με το ότι ο Πομπέο ίσως είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2024.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης