Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος*

Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτή την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Νότια Ουκρανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα Παρασκευή προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε, έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη στο Κίεβο με τον Ζελένσκι, ότι διεξάγονται εντατικές συνομιλίες ώστε να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη.

Επίσης, την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «κατ’ αρχήν» για ανάμιξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει, επίσης, ως «καταστροφική» την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Οι βομβαρδισμοί στην επαρχία Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, στόχος βομβαρδισμών έγινε σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ, Ρομάν Σταροβόιτ. Ο Σταροβόιτ επισήμανε ότι Ρώσοι συνοριακοί φύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά. «Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», τόνισε ο ίδιος.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν την Πέμπτη οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη Νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της Νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch», με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Δέκα τραυματίες από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο κατά την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ

Το Κίεβο έγινε την Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν σημαντικές ζημιές σε ένα κτήριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ επί τόπου είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

 

«Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς για τις προσπάθειες των Ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είμαστε ασφαλείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους και, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω WhatsApp, συμπλήρωσε: «Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που αυτό συνέβη κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πυρκαγιά ξέσπασε ύστερα από βομβαρδισμούς σε κτηριακό συγκρότημα 25 ορόφων, του οποίου οι δύο πρώτοι όροφοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν πέντε ενοίκους, ανέφεραν. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις στη συνοικία Σεφτσενκόβσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ντμίτρο Κουλέμπα: «Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας»

Για «αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν με πυραύλους Κρουζ. «Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», υπογράμμισε.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε την επίθεση στο Κίεβο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χθες καθόταν σε ένα μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και σήμερα (άκουγε) εκρήξεις πάνω από το κεφάλι του»…

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης