Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα έχει έτοιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 24 Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά».

«Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση», είπε.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να πιέζουν για ένα χαμηλότερο όριο πριν από τη Δευτέρα όταν προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες της G7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τσεχία πρότεινε αυστηρότερες τεχνολογικές κυρώσεις ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και ρουκέτες για τον πόλεμο και η ΕΕ εργάζεται επίσης για να κλείσει ορισμένα παραθυράκια και να αποκρούσει την αποφυγή των κυρώσεων, για παράδειγμα μέσω Λευκορωσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης