Γ. Στόλτενμπεργκ: Για το ΝΑΤΟ το βασικό ήταν να μη μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε κρίση της ασφάλειας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 12:22
Γ. Στόλτενμπεργκ: Για το ΝΑΤΟ το βασικό ήταν να μη μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε κρίση της ασφάλειας

Tη σημασία της νέας αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.

«Όπως εσείς, καλωσορίζω τη νέα διοίκηση Μπάιντεν στην επανοικοδόμηση συμμαχιών στην ενδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών και αυτό θα είναι το βασικό ζήτημα όταν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό τον χρόνο στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «καμία χώρα ή ήπειρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές μόνη, ούτε η Ευρώπη μόνη της, ούτε η Βόρεια Αμερική μόνη της» και έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, πιο βίαιες μορφές τρομοκρατίας, διαδικτυακές επιθέσεις, άνοδο της Κίνας και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ε.Ε. σε ζητήματα όπως η ανθεκτικότητα, το διαδίκτυο,  η κλιματική αλλαγή, και επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ζητήματα στα οποία συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, όπως η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Τέλος υπογράμμισε ότι «για το ΝΑΤΟ το βασικό κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν να βεβαιωθεί ότι μία υγειονομική κρίση δεν θα γίνει κρίση της ασφάλειας, γιατί οι απειλές που αντιμετωπίζαμε πριν από την πανδημία είναι ακόμη εκεί».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 12:30