Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) ξεπέρασε τους Πράσινους στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και θα μπορούσε να μετακομίσει στην καγκελαρία συνασπισζόμενο με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων INSA η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag».

Σύμφωνα με αυτήν, οι Σοσιαλδημοκράτες φτάνουν στο 20 % αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) διατηρούν το ποσοστό τους (18%), ενώ σταθερό στο 12%. παραμένει επίσης το ποσοστό του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP). Έτσι, ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα συγκέντρωνε το 50% και θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο που το SPD είναι ισχυρότερο από τους Πράσινους.

Η πτωτική τάση των δύο αδελφών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) συνεχίζεται, αφού έχουν απώλεια μιας μονάδας και το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στο 25%. Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11% , όπως επίσης σταθερό παραμένει και το ποσοστό του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο 7%.

Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 7%, δηλαδή -1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Στη θεωρητική περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς θα προηγείτο σαφώς, αφού θα συγκέντρωνε το 29% (+2%), ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί από τον Ινστιτούτο INSA για υποψήφιο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Έπεται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ξεκίνησε μεν την προεκλογική εκστρατεία πριν από 14 εβδομάδες με προβάδισμα, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 26 % των ψηφοφόρων, αλλά το ποσοστό της παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και ανέρχεται πλέον -όπως και την προηγούμενη εβδομάδα- στο 13 %. Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) αύξησε το ποσοστό του κατά μία ποσοστιαία μονάδα και θα τον προτιμούσε αυτήν την εβδομάδα το 15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 30 % δήλωσε πάντως ότι δεν ήθελε να ψηφίσει κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης