Ρώσος επιστήμονας, που εργαζόταν σε πανεπιστήμιο της Βαυαρίας, κατηγορείται στη Γερμανία ότι κατασκόπευε το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane για λογαριασμό της Μόσχας.

Όπως ανακοίνωσε, την Πέμπτη, η γερμανική εισαγγελία, ο Iλνούρ Ν.. συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο και κατηγορείται ότι συνέλεξε πληροφορίες για τη Ρωσία «σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιλνούρ Ν. στρατολογήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019», σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι επιφορτισμένη με τις υποθέσεις κατασκοπείας.

Από τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς συναντήθηκε επανειλημμένως με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, στον οποίο διαβίβασε «κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων, πληροφορίες για τα σχέδια έρευνας στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, κυρίως για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

Σε αντάλλαγμα έλαβε ποσό χρημάτων σε μετρητά συνολικού ύψους 2.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον άνδρα ή το πανεπιστήμιο, στο οποίο εργαζόταν. Τον Ιούνιο, η γερμανική Δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει ότι ήταν βοηθός «σε μια επιστημονικοτεχνική έδρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης