Ηρωίδα για πολλούς μισητό πρόσωπο για άλλους – η εικόνα της καπετάνισσας Carola Rackete βρίσκεται στο επίκεντρο για τις ολοένα και πιο ανησυχητικές πολιτικές προσφύγων στην Ευρώπη.

Δεκαεπτά ημέρες στη θάλασσα, χάος, αγωνία και πράξη απελπισίας: Το δράμα που περιβάλλει τη γερμανίδα καπετάνισσα Carola Rackete έχει εκθέσει τον κυνισμό πίσω από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. δεν σώζει πλέον τους μετανάστες που πνίγονται και ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να μειώνεται.  

Η Carola Rackete, η 31χρονη γερμανίδα καπετάνισσα του «Sea-Watch 3», η οποία έχει κατορθώσει γίνει αντίπαλος του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini, θεωρείται πλέον ως η φιγούρα για μια λιγότερο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι μετανάστες, που στέκονταν μπροστά από την εκκλησία, απλώς την είδαν ως τη γυναίκα χωρίς την οποία ουδείς θα τους μετέφερε στην Ευρώπη.

«Η Carola Rackete έσωσε τη ζωή μας, χωρίς αυτήν, θα ήμασταν όλοι νεκροί», λέει ο Fréderic Samassi, 24χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αναφέρει ακόμη ότι πέρασε τρία χρόνια στη Λιβύη, το μεγαλύτερο μέρος πίσω από σιδερένιες μπάρες, δοκιμασία κατά τη διάρκεια της οποίας λέει ότι είδε πολλά τρομερά πράγματα. Τώρα, έχει φτάσει στον στόχο που είχε φανταστεί όταν έφυγε από το σπίτι του το 2016: Στην Ευρώπη.

Όπως και οι περισσότεροι από τους μετανάστες, πέρασε σχεδόν 17 ημέρες στο πλοίο «Sea-Watch 3». Ο Samassi, διηγείται την ιστορία για το πώς το μικρό σκάφος τους άρχισε να μπάζει νερά, δύο ημέρες μετά από την επιβίβασή τους σ΄αυτό,  ανοικτά της Λιβύης. 

 «Το πλήρωμα μας έδωσε νερό, σχεδόν πεθαίναμε από τη δίψα», λέει ο Isaac Hagan, 21 ετών, από τη Γκάνα. Στη συνέχεια μας έδωσαν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα. «Μας αντιμετώπισαν σαν αδελφούς και αδελφές».

H Rackete,  υποσχέθηκε να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι. Αλλά πέρασαν μέρες και η κατάσταση στο πλοίο γινόταν όλο και πιο αβάσταχτη, η δυσωδία αυξανόταν αφόρητα.

Τη νύχτα μπορούσαν να δουν τα φώτα της Λαμπεντούζα και μερικοί από τους μετανάστες ήθελαν να πηδήξουν από το σκάφος και να κολυμπήσουν προς τα εκεί. «Αυτό θα ήταν αυτοκτονία», λέει ο Hagan.
Μιλά για την απελπισία που επικρατούσε στο σκάφος πριν η Rackete αποφασίσει να ξεπεράσει τον αποκλεισμό του λιμανιού, μια κίνηση που τη μετέτρεψε σε ευρωπαία ηρωίδα για μερικούς, και  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ηθικής για άλλους.

Ο Hagan λέει ότι έκλαψε όταν έμαθε ότι είχε συλληφθεί.

Η Rackete έχει πλέον γίνει το επίκεντρο της συζήτησης για την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Έγινε διάσημος μόλις μεταδόθηκε το βίντεο στο οποίο περιέγραψε με ψυχραιμία και ακρίβεια την κατάσταση στο πλοίο και ανακοίνωσε το σχέδιό της να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα παρά την απαγόρευση. Η φράση της: «Τους φέρνω στην ασφάλεια» συγκίνησε τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, μια έκρηξη μίσους που απευθύνεται στην  Rackete έχει επίσης πλημμυρίσει τα δίκτυα κοινωνικών μέσων.

 Ο Salvini, εν τω μεταξύ, την χαρακτηρίζει ως «παράνομη» και ως «πλούσια γερμανίδα».

Σε μια συνέντευξη στο DER SPIEGEL, η Rackete υποστηρίζει ότι ο ρόλος στον οποίο βρίσκεται τώρα δεν είναι αυτός που ήθελε. Δεν είναι «για άτομα όπως εμένα», λέει.

Όμως η περίπτωση του Sea-Watch 3 και της Rackete έδειξε πόσο αντιφατική είναι η πολιτική μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πάλι βγήκε στο προσκήνιο η  άγρια πραγματικότητα του τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Η Ε.Ε. επιτρέπει στους μετανάστες να πνιγούν και ακολουθεί πολιτική που μόλις πριν από λίγα χρόνια μόνο οι ακροδεξιοί λαϊκιστές τόλμησαν να προτείνουν.

Πληροφορίες από: DER SPIEGEL

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης