Ο πρόεδρος της Γουϊνέας Άλφα Κοντέ αποφάσισε να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το ερχόμενο Σάββατο ένεκα της καλπάζουσας μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη φτωχή δυτικοαφρικανική χώρα.

«Κάθε παραβάτης θα απαγορεύεται να κυκλοφορεί και θα τιμωρείται με φόρο κοινωνικής ανυπακοής 30.000 φράγκων Γουϊνέας (2,8 ευρώ)» υπογράμμισε ο πρόεδρος σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουϊνέα έχει ανακοινώσει επίσημα περισσότερα από 300 κρούσματα κορωνοϊού. Ο Κοντέ προσωπικά αναφέρθηκε στην «ανησυχητική μορφή» με την οποία μεταδίδεται ο ιός και στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε εκτροχιασμό η χώρα.

Ο Κοντέ έκανε έκκληση σε όλες τις επιχειρήσεις, τα υπουργεία, και τις διεθνείς κι εγχώριες ΜΚΟ να μοιράσουν μάσκες στους εργαζόμενούς τους έως το Σάββατο. Επίσης κάλεσε τον πληθυσμό να ενεργοποιηθεί για την κατασκευή μασκών στη χώρα, οι οποίες δεν θα πρέπει να πωλούνται πάνω από 2.500 φράγκα (0,23 ευρώ) το κομμάτι.

Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πολιτική για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων, των συνόρων και των χώρων λατρείας, καθώς και περιορισμοί στις συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φτωχή, παρόλο τον φυσικό πλούτο της, Γουινέα ανήκει στις χώρες που το υγειονομικό τους σύστημα εμπνέει ανησυχία όσον αφορά τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η χώρα δοκιμάσθηκε σοβαρά από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, που στοίχισε τη ζωή σε 2.500 πολίτες στο διάστημα 2013-2016.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης