Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δωρίζει 1,24 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 στην Ταϊβάν, καθώς η νήσος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και κατηγορεί την Κίνα ότι εμποδίζει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει εμβόλια.

«Έχουμε λάβει από διάφορες χώρες και περιοχές αιτήματα για να τους παραδώσουμε εμβόλια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, και «σε αυτό το στάδιο ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες για να ανταποκριθούμε σε αυτό της Ταϊβάν. Θα τους στείλουμε δωρεάν 1,24 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που έχουν παραχθεί στην Ιαπωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας πως η ποσότητα θα φτάσει στη νήσο σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της και υπογράμμισε πως οι δύο χώρες «μοιράζονται τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Για καιρό επαινούμενη ως υπόδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς δεν είχε καταγράψει παρά μερικές εκατοντάδες κρούσματα και λιγότερους από δέκα θανάτους, η Ταϊβάν είδε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες τις μολύνσεις να καταγράφουν αλματώδη αύξηση.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας έχει πλέον φτάσει τους 166 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 10.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έπειτα από την εξάπλωση ειδικά μεταξύ πιλότων της εμπορικής αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νήσος των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε λάβει μέχρι εδώ παρά 726.600 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 150.000 δόσεις αυτού της Moderna.

Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, κατηγορεί την Κίνα ότι εμποδίζει την απόκτηση δόσεων του εμβολίου που κατασκευάζουν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Η Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση επικρινόταν εδώ και καιρό για τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης, που άρχισε τον Φεβρουάριο, ανέβασε τελευταία ταχύτητα, όμως μόλις το 3% των 125 εκατ. κατοίκων του αρχιπελάγους έχουν λάβει μέχρι εδώ και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους.

Πριν από δύο εβδομάδες το Τόκιο ενέκρινε τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca για την COVID-19. Όμως αυτό το τελευταίο δεν αναμένεται να αξιοποιηθεί άμεσα, εξαιτίας των σπάνιων σοβαρών περιπτώσεων θρόμβωσης που έχουν διαγνωστεί σε άλλες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης