Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τους όρους υπό τους οποίους εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 15:47
Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τους όρους υπό τους οποίους εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι, υπό τους οποίους μια ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρόκειται να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού, δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαφανούς διαπραγμάτευσης ούτε συμβαδίζουν με την εντολή που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει τον Π.Ο.Υ., έναν οργανισμό του ΟΗΕ, ότι είναι «σινοκεντρικός», κάτι που ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει επανειλημμένα αρνηθεί και έχει κατηγορήσει επίσης την Κίνα ότι έκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος της επιδημίας.

Ο Γκάρετ Γκρίγκσμπι, επικεφαλής του γραφείου παγκόσμιων υποθέσεων στο αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, δήλωσε στην υπουργική συνέλευση του Π.Ο.Υ. πως τα κράτη μέλη πληροφορήθηκαν τους όρους αναφοράς της έρευνας μόλις πριν από λίγες ημέρες.

«Οι όροι αναφοράς δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με διαφανή τρόπο με όλα τα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ. Οι όροι αναφοράς και η ίδια η έρευνα φαίνεται πως δεν συμβαδίζουν με την εντολή που δόθηκε από τα κράτη μέλη» δήλωσε χωρίς να επεκταθεί.

Ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του Π.Ο.Υ. για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στις 30 Οκτωβρίου πως η ομάδα των επιστημόνων, της οποίας ηγείται ο Π.Ο.Υ., και οι κινέζοι ομόλογοί τους είχαν μια πρώτη εικονική συνάντηση αναφορικά με τις κοινές έρευνες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Κίνα, και θα αναπτυχθεί επί του πεδίου σε εύθετο χρόνο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 16:10