Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε τις πλούσιες χώρες της G7 αλλά και τα άλλα κράτη να συνεχίσουν τη δημοσιονομική στήριξη για την ανάκαμψη των οικονομικών τους αλλά και να κάνουν επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες.

Στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 η Γέλεν χαιρέτισε τη συμφωνία για την επιβολή ενός παγκόσμιου, ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% στις μεγάλες πολυεθνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι οικονομίες των χωρών της G7 έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να επιταχύνουν την ανάκαμψή τους, όχι μόνο για να φτάσουν στο επίπεδο που ήταν το ΑΕΠ τους πριν από την πανδημία του Covid-19 αλλά επίσης για να στηρίξουν την επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης, στα επίπεδα προ της πανδημίας. Για αυτό συνεχίζουμε να προτρέπουμε σε μια αλλαγή του συλλογισμού μας, από το ‘ας μην αποσύρουμε τη στήριξη πολύ πρόωρα’ στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε τώρα’», σημείωσε.

Η Γέλεν είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να αναλάβουν φιλόδοξες δεσμεύσεις για την απανθρακοποίηση των οικονομικών τους αλλά και για κινητοποιήσουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ώστε να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι αφορά τόσο την Amazon όσο και το Facebook. Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν η πρόταση αφορά τις δύο εταιρείες, απάντησε: «Θα περιλαμβάνει τις μεγάλες, επικερδείς εταιρείες και αυτές οι εταιρείες πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, πληρούν τις προϋποθέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Amazon έχει μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες τεχνολογικές εταιρίες και οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούσαν ότι δεν θα καλυπτόταν από την αρχική πρόταση των ΗΠΑ στη G7.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης