Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας χαλαρώνει το lockdown από τις 15 Μαΐου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, 02:18
Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας χαλαρώνει το lockdown από τις 15 Μαΐου

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ, επιτρέπει από την επόμενη Παρασκευή την επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων, των παιδικών χαρών και των εξωτερικών πισίνων, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει μειωθεί σημαντικά, ανακοίνωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η πολιτεία αυτή επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της Αυστραλίας, έχοντας καταγράψει περίπου το 45% των κρουσμάτων και των θανάτων. Όμως το Σάββατο εντοπίστηκαν μόνο δύο νέα κρούσματα σε σύνολο 10.000 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για χαλάρωση του lockdown.

“Η χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος ή λιγότερο απειλητικός. Σημαίνει απλώς ότι μέχρι τώρα τα καταφέραμε καλά”, δήλωσε η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερεζικλιάν στους δημοσιογράφους.

Από τις 15 Μαΐου η Νέα Νότια Ουαλία επιτρέπει στα καφέ και τα εστιατόρια να δέχονται έως και 10 πελάτες τη φορά, τη συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και τις επισκέψεις έως και 5 ατόμων στα σπίτια. Οι παιδικές χαρές και οι εξωτερικές πισίνες θα επαναλειτουργήσουν αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Η απόφαση αυτή συμμορφώνεται με το σχέδιο τριών σταδίων που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας της Παρασκευή, βάσει του οποίου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους ως την 1η Ιουλίου.

Οι χώροι λατρείας στη Νέα Νότια Ουαλία θα ανοίξουν επίσης από την Παρασκευή με αυστηρό όριο τους 10 ανθρώπους κάθε φορά. Στους γάμους, όπου μέχρι τώρα επιτρέπονταν μόνο δύο καλεσμένοι, θα μπορούν να παρίστανται έως και 10, ενώ στις κηδείες έως και 20 άτομα.

Νωρίτερα η πολιτεία είχε ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, όμως οι μαθητές θα πηγαίνουν μία ημέρα την εβδομάδα, σπαστά.

Η Μπερεζικλιάν δεν έδωσε διευκρινίσεις για περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας της πολιτείας, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την εξάπλωση της covid-19, αλλά και από τυχόν επιπτώσεις από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια, η πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αυστραλία, έχουν διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς για μεγαλύτερο διάστημα από άλλες πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια για τη χαλάρωση του lockdown σήμερα Δευτέρα.

Η Δυτική Αυστραλία, που έκλεισε τα σύνορά της για να αντιμετωπίσει την πανδημία Covid-19, κατέγραψε μόνο ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 11 ημέρες και έχει κινηθεί πιο γρήγορα στη χαλάρωση των περιορισμών.

Από τα τέλη Απριλίου επιτρέπεται η συγκέντρωση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σπιτιών, σε γάμους και κηδείες έως και 10 ατόμων. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μαρκ ΜακΓκόουαν δήλωσε ότι από τις 18 Μαΐου ο αριθμός θα αυξηθεί στα 20 άτομα, κάτι που θα ισχύσει και για τα εστιατόρια και τα καφέ.

Στη Νότια Αυστραλία το Σάββατο άνοιξαν τα καταστήματα, με πλήθος κόσμου να πηγαίνει στα εμπορικά κέντρα. Από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται τα ταξίδια αναψυχής μέσα στα όρια της πολιτείας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο τουρισμός που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την επιδημία και τις πυρκαγιές που μαίνονται από το τέλος του 2019.

Στην πολιτεία Κουίνσλαντ έως και πέντε άνθρωποι επιτρέπεται να επισκέπτονται ένα σπίτι, ενώ οι Αρχές της πολιτείας έχουν ήδη επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν ταξίδια έως και 50 χιλιομέτρων για να επισκεφθούν τα εθνικά πάρκα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, 02:18