Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ παρότρυνε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει «αποφασιστική στάση» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα και πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς τα μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Συνέλευσης στο Ριάντ.

«Το βασίλειο υπογραμμίζει τους κινδύνους από το περιφερειακό πρόγραμμα του Ιράν, την εμπλοκή του σε άλλες χώρες, την προώθηση της τρομοκρατίας εκ μέρους του, την υποστήριξή του στον σεχταρισμό, και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση εναντίον του Ιράν η οποία να εγγυάται μια δραστική αντιμετώπιση των προσπαθειών του να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής και να αναπτύξει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του» δήλωσε ο βασιλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του βασιλιά από την ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της οποίας είχε επίσης επικρίνει το Ιράν.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν έχουν εμπλακεί σε μία διαμάχη περιφερειακής επιρροής εδώ και δεκαετίες, ενώ υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές σε μέτωπα πολεμικών συγκρούσεων από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην περιοχή μετά την κίνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τις ΗΠΑ εκτός του πλαισίου της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2018, επαναφέροντας σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης